Στο κενό η προσπάθεια για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα...

0

 
Κανένα αποτέλεσμα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε για το ελληνικό αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά και τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, με τον Βρετανό ομόλογό του. 

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα... επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον, εργαλειοποιώντας ένα σύνθετο ζήτημα που επιτάσει λεπτούς χειρισμούς.   

Απ’ τη βρετανική πλευρά, κλασικά, το θέμα απαντήθηκε ως συνήθως με τον Μπόρις Τζόνσον να επαναλαμβάνει  την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνησή του.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε εκτιμώντας ορθώς πως το ζήτημα «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Στο μεταξύ, στον απόηχο της δήλωσης του Κυρ. Μητσοτάκη στο δίκτυο ITV ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής», οι βρετανικοί Times έγραψαν ότι αυτοί οι θησαυροί θα μπορούσαν να είναι το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα.

Τουρκική προκλητικότητα και Κυπριακό στις συνομιλίες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο τέθηκαν επί τάπητος το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Μεταξύ, άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Τζόνσον για τη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη για διάλογο υπό την προυπόθεση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αδιαλλαξία, αλλά και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε, δε, πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα - Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)