Επικίνδυνη πολιτική...


 Σε πείσμα των επιστημόνων, που χρόνια τώρα αναζητούν τη θεωρία των πάντων η οποία ερμηνεύει τη γέννηση του Σύμπαντος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρει τη δική της θεωρία για τα πάντα, που θεραπεύει πάσαν νόσον στο δικό της σύμπαν: περισσότερος αυταρχισμός, λιγότερη δημοκρατία.

Καθόλου τυχαία, λίγα... 24ωρα αφότου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε «συμβολικά και ανθρώπινα» τους εφτά κατηγορούμενους αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ, ακόμα ένας αυτόκλητος Ζορό -και μάλιστα εκτός υπηρεσίας- άρχισε να πυροβολεί μέσα στον αστικό ιστό εναντίον δύο ατόμων που φέρεται να επιχείρησαν να διαρρήξουν φαρμακείο.

Λίγο αργότερα, χωρίς καμία σοβαρή συζήτηση στη Βουλή -με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία πολιτών- για την αστυνομία που χρειαζόμαστε, ο ίδιος υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει «μεταρρυθμίσεις».

Η στόχευση ήταν διπλή: να κατευνάσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών οι οποίοι συγκλονισμένοι παρακολουθούν τις αποκαλύψεις για τον φόνο του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα, αλλά και να ενισχύσει περισσότερο τους ένστολους «πραίτορες» που απροκάλυπτα πια θα μπορούν να δρουν σαν άλλοι σερίφηδες στην Αγρια Δύση.

Καμία λέξη δεν περίσσεψε στον Τάκη Θεοδωρικάκο για τη νόμιμη, αναγκαία, αλλά αναλογική χρήση βίας. Καμία λέξη για την κουλτούρα ανοχής στην αστυνομική βία. Καμία λέξη για τον θεσμικό ρατσισμό απέναντι στους Ρομά.

Και φυσικά καμία λέξη για τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που γεννούν παραβατικές συμπεριφορές. Αντιθέτως, ο υπουργός είπε ανερυθρίαστα πως «δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη», ενώ το δόγμα της μηδενικής ανοχής θα εφαρμόζεται «σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας».

Ο αντιτσιγγανισμός είναι ιδιαίτερα οξύς στην Ελλάδα και εμπεδωμένος μεταξύ των αστυνομικών. Τρεις επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για ισχυρισμούς αστυνομικής βίας με ρατσιστικά κίνητρα κατά των Ρομά στην Ελλάδα.

Η χώρα μας ήδη μετράει σχετικές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαιωμάτων των Ρομά, που καλεί το Δικαστήριο του Στρασβούργου να αναγνωρίσει την ύπαρξη θεσμικού αντιτσιγγανισμού στην ελληνική αστυνόμευση, δεν θα μπορούσε να βρει εναργέστερη ένδειξη του ενδημικού πια φαινομένου από την τοποθέτηση του υπουργού, του οποίου η αποστολή υποτίθεται πως είναι η προστασία όλων των πολιτών χωρίς καμία διάκριση...


efsyn.gr