Πρωθυπουργικός εξευτελισμός σε τέσσερις πράξεις...

 Ένας εξευτελισμός σε τέσσερις πράξεις ήταν το αυταρχικό ολίσθημα του πρωθυπουργού κατά της Ολλανδέζας δημοσιογράφου στο Μαξίμου. Και μπορεί το ύφος της δημοσιογράφου να μην ήταν το κατάλληλο, ωστόσο ράγισε το προφίλ του πρωθυπουργού και ανέδειξε το θέμα των pushbacks στο Αιγαίο και το κρυφτό που... παίζουν ελληνική κυβέρνηση και Ε.Ε.

Πρώτη πράξη, τα pushbacks. Αναδείχθηκε το θέμα των επαναπροωθήσεων που η κυβέρνηση αποκρύπτει παρά τις πιέσεις που δέχεται από διεθνείς οργανώσεις. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι μπορεί να πανηγυρίζει για μειωμένες ροές στα κανάλια, ωστόσο το κόστος που πληρώνει γι’ αυτό είναι ακριβό.

Πράξη δεύτερη, η προσβολήστη δημοσιογραφία. Αν και θα μπορούσε η ερώτηση να διατυπωθεί σε άλλο τόνο και ύφος, με στοιχεία αντί για «κατηγορία», η επιθετική αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και η παραδοχή ουσιαστικά των pushbacks τη δικαιώνει. Επιπλέον, αυτοί που δικαιούνται λιγότερο να ομιλούν είναι αυτοί που πολιτεύονται με απαξιωτικό τρόπο.  Όταν αποκαλείς τον Τσίπρα «ψεύτη» εκχυδαΐζοντας την πολιτική αντιπαράθεση για να αποφύγεις την επί της ουσίας συζήτηση, είναι τουλάχιστον υποκρισία να εξανίστασαι για μια ερώτηση δημοσιογράφου.

Πράξη τρίτη, η άμεση σκύλευση της δημοσιογράφου. Αμέσως μετά την επιθετική/χλευαστική και σεξιστική αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη, οι επώνυμοι σωματοφύλακές του προέταξαν τα πληκτρολόγιά τους στοχεύοντας την  Ίνγκεμποργκ Μπέχελ: Χατζηνικολάου, Μαστοράκης, Τσιάρτας, Χιώτης κ.ά. Η δολοφονία χαρακτήρα τής δημοσιογράφου συντελέστηκε συντονισμένα προσβάλλοντας κάθε πτυχή της προσωπικότητάς της είτε με σεξιστικά σχόλια για την εμφάνισή της είτε θίγοντας την επαγγελματική της επάρκεια (προβοκάτορας, ακτιβίστρια), ενώ απειλείται με μήνυση από τον δήμαρχο Σάμου. Η "ελευθερία του Τύπου" ξεχάστηκε όταν ράγισε ο καθρέφτης.

Πράξη τέταρτη, ο χυδαίος σεξισμός που ξεχείλισε από τις γραμμές στα σόσιαλ μετά το mansplaining του πρωθυπουργού εναντίον της Ολλανδής δημοσιογράφου ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου. Με δεδομένο ότι η ικανότητα ενός πρωθυπουργού κρίνεται και από τις απαντήσεις που δίνει ή δεν δίνει, εν προκειμένω ο Μητσοτάκης γελοιοποιήθηκε στον δημοκρατικό κόσμο εντός και εκτός της χώρας κι ας χειροκρότησαν οι αυλικοί την έκφραση «πυγμής».

Η επίθεση του Μητσοτάκη στη δημοσιογράφο είναι σε ευθεία γραμμή με την επίσκεψη του Θεοδωρικάκου στους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία αστυνομικούς. Η κυβέρνηση συνομιλεί με τα αντιδραστικά υπερσυντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας προωθώντας τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τη διχαστική σύγκρουση.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

avgi.gr