Το πρόστιμο...


 Eμοιαζε με εκείνους τους ντετέκτιβ στις ταινίες που αναρωτιέσαι αν είναι όντως ερευνητής σε αποστολή ή απλώς περίεργη να μάθει.

Τα ρούχα δεν παρέπεμπαν παρά μόνο στην... κυρία της διπλανής πόρτας, όποια κι αν ήταν αυτή, που είχε μεγαλώσει τον κανακάρη της και τον είχε κρατημένο πλέον μόνο με ένα λεπτό αόρατο σχοινί γονεϊκού ελέγχου. Η ψευδαίσθηση της επιτήρησης που είναι απαραίτητη για ένα παιδί που σιγά-σιγά αυτονομείται και ενηλικιώνεται.

Οδήγησε μέχρι τον σταθμό και τον βοήθησε να μεταφέρει τη βαλίτσα με τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μέχρι το λεωφορείο. Εκείνη κρατούσε τη χειραποσκευή με τα τάπερ γεμάτα μαγειρεμένα φαγητά για να έχει το παιδί. Η χειραποσκευή ομολογουμένως έμοιαζε βαρύτερη και πιθανόν να ήταν κιόλας, αφού μαγείρευε τρεις μέρες για να τα έχει όλα έτοιμα για το ταξίδι.

Περίμενε όρθια μπροστά από τις αποσκευές που ήταν ακουμπισμένες στην κολώνα του υπόστεγου και με το πρόσωπο στραμμένο στα εκδοτήρια για να εποπτεύσει όλη την διαδικασία έκδοσης του εισιτηρίου.

Ανέλαβε ξανά την πολύτιμη χειραποσκευή και περπατώντας δύο βήματα πίσω από τον νεαρό φοιτητή της, ακολούθησε εποπτεύοντας τη φόρτωση της βαλίτσας και έπειτα την επιβίβαση των επιβατών. Σε απόσταση πάντα αναπνοής, για να μπορεί να είναι σίγουρη για τη διαδικασία και την τήρηση των μέτρων.

Αποχαιρέτησε τον κανακάρη της, που είχε καθίσει δίπλα στο παράθυρο, και έφυγε με γρήγορα βήματα, αλλά στον δρόμο τής επιστροφής την έτρωγε η ανησυχία.

Κάλεσε την αστυνομία για να δηλώσει επωνύμως ότι από κανέναν δεν ζητήθηκε να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού και ότι το λεωφορείο της γραμμής αποτελούσε υγειονομική βόμβα έτοιμη να διασπείρει τον ιό.

“Άμεσα θα σταλεί πλήρωμα να ελέγξει” της απάντησε η τηλεφωνήτρια που σημείωσε όλες τις πληροφορίες για τον αριθμό κυκλοφορίας του λεωφορείου, τη γραμμή που εκτελούσε το δρομολόγιο και λίγο πριν την άφιξή του ένα μπλόκο της τροχαίας το σταμάτησε για τον σχετικό έλεγχο.

Το πλήρωμα, οδηγός και συνοδηγός όπως και οι επιβάτες ήταν τυπικοί, επέδειξαν τα τεστ και τα πιστοποιητικά με αυτοπεποίθηση, μια και ο αστυνομικός έλεγχος είχε πάψει πια να προκαλεί φόβο· επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Μονάχα τέσσερις εργάτες γης έτρεμαν σαν το ψάρι. Δεν είχαν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά μολονότι είχαν κάνει rapid test σε κάποιο φαρμακείο, που όμως δεν ήταν τυπικά αποδεκτό.

Μάταια προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους ελεγκτές τους ότι οι δημόσιες δομές δεν τους έκαναν τεστ και δεν τους έδιναν πιστοποιητικό διότι δεν διέθεταν ΑΜΚΑ. Το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε ήταν πάνω από τα μισά που θα εισέπρατταν μαζεύοντας μήλα για έξι μήνες.

Mπάμπης Χριστακόπουλος

avgi.gr