Τα «μπόνους» που δίνει ο Τσίπρας στην Προοδευτική Συμμαχία...


 Ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της εκλογικής ήττας της 7ης Ιουλίου 2019 κι αυτό προωθεί και σήμερα ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου.

Για να το πετύχει, για παράδειγμα, ζήτησε και πέτυχε, αν κι όχι χωρίς ενστάσεις, να περάσει τα 50 από τα 250 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής να... προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία και, μάλιστα, τα 35 από τα 50 από τη ΔΗΜΑΡ, την Κοινωνική Συμμαχία και τη Γέφυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του ώστε κάθε μέλος της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που εκλέγεται σύνεδρος να μπορεί να «τραβήξει» ένα επιπλέον μέλος ως σύνεδρο.

Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την επιλογή, η οποία, σημειωτέον, δεν είναι πρωτόγνωρη στα κόμματα της Αριστεράς, σχετίζεται με το επιπλέον κίνητρο που δίνεται στα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να ενεργοποιηθούν στις εσωκομματικές διεργασίες και φυσικά να βγει ενισχυμένη η Προοδευτική Συμμαχία στο συνέδριο των περίπου 5.000 συνέδρων με το εκλογικό μέτρο να παραμένει ένας προς δέκα.

Μπορεί, εξάλλου, τα νέα μέλη που θα έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας για σύνεδροι να πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο είναι δέσμευση του κ. Τσίπρα να μην σταματήσει η διεύρυνση ούτε καν με το συνέδριο αλλά να συνεχιστεί και μετά από αυτό, όσο κι αν κάτι τέτοιο προκαλεί εσωκομματικές γκρίνιες.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν έχει κρύψει το φόβο της η άνευ ουσιαστικών όρων διεύρυνση να καταλήξει πολιτικός χυλός, ένας αχταρμάς στελεχών από διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικές παραστάσεις και, κυρίως, διαφορετικές προβολές για το μέλλον.

Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, χρησιμοποιώντας ως λέξη- κλειδί των επιδιώξεών του την εξωστρέφεια, τη γείωση με την κοινωνία και τη διείσδυση του κόμματος σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς.

Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν πρόκειται να συμβεί στις εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μία επιλογή, με συνέπεια κάποιοι να συντάσσονται με τον νυν πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό κι άλλοι με τον ανθυποψήφιό του Θανάση Καμπαγιάννη...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr