Γη και ύδωρ...


 Στο μήνυμά του αμέσως μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας ο πρωθυπουργός είπε ορισμένες σοβαρές αλήθειες. Στη δεύτερη παράγραφο του μηνύματός του ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: 

«Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον... Εβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας».

Τι κάνει δηλαδή κατά τον πρωθυπουργό ευθύς εξαρχής η συμφωνία; Ενισχύει το αποτύπωμα των Ηνωμένων Πολιτειών από άκρου εις άκρον της Ελλάδας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Και αυτό γίνεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ αναπροσαρμόζουν τα διεθνή ενδιαφέροντά τους.

Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή οι ΗΠΑ αποδίδουν για τα συμφέροντά τους μεγάλη σημασία στην Ελλάδα και κατοχυρώνουν τη στρατιωτική διαχείριση αυτών των συμφερόντων τους μέσω της Συμφωνίας. Δεσμεύονται, επίσης, ότι θα κάνουν στρατιωτικές επενδύσεις, πράγμα λογικό, αφού θα έχουν στη χώρα μας τέτοια στρατιωτική παρουσία όση δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν.

Για ποιον έγινε κατά συνέπεια η συμφωνία; Κατ’ αρχάς για τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους. Εχει η Ελλάδα όφελος από αυτήν; Η κοινή λογική λέει «Οχι». Θα είχε όφελος από μια τέτοια συμφωνία αν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ταυτίζονταν με τα ελληνικά συμφέροντα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Οι ΗΠΑ έχουν πολλούς εχθρούς και ακόμη περισσότερους ανταγωνιστές, τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως. Εμείς μόνο με την Τουρκία του Ερντογάν έχουμε πρόβλημα, με την οποία οι Αμερικανοί δεν τα πάνε και τόσο καλά τελευταία, αλλά δεν τα έχουν «σπάσει» κιόλας.

Αν επομένως δίνουμε γην και ύδωρ στον αμερικανικό παράγοντα με την ελπίδα ότι θα έρθει σε ρήξη με τη γείτονα και θα ευνοήσει εμάς, αυτό σημαίνει πως ρίχνουμε «στα ζάρια» το πραγματικό εθνικό συμφέρον μας.

Γινόμαστε εχθροί των εχθρών και αντίπαλοι των ανταγωνιστών των Αμερικανών χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον τους, με την προσδοκία ότι αυτό μπορεί να μας βγει σε καλό απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν. Πληρώνουμε δηλαδή πανάκριβα και «στο χέρι» κάτι που μπορεί να μην πάρουμε ποτέ...

efsyn.gr