Η Μέρκελ έτοιμη να αναπτύξει στρατό στο Αφγανιστάν...

 
Με στόχο την απομάκρυνση των τελευταίων Γερμανών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν καθώς και των Αφγανών που απειλούνται στη χώρα, το Βερολίνο προσανατολίζεται να αναπτύξει στρατιώτες στην περιοχή, όπως δήλωσαν σήμερα κοινοβουλευτικές πηγές στο AFP.    

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η... Άνγκελα Μέρκελ θα ζητήσει εντολή από τους βουλευτές προκειμένου να αναπτυχθούν «εκατοντάδες στρατιώτες» της Μπούντεσβερ για τις εκκενώσεις αυτές, σύμφωνα με ενημέρωση της καγκελαρίας σε στελέχη της κοινοβουλευτικής της ομάδας χθες, Κυριακή, το βράδυ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα δημιουργηθεί μια αερογέφυρα προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν 2.000 Αφγανοί που είχαν εργαστεί για τους Γερμανούς, «γυναίκες που απειλούνται ιδιαίτερα, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι υπάλληλοι ΜΚΟ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εν αναμονή του υπουργικού συμβουλίου

Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο αυτό, το οποίο θα εξετάσουν οι βουλευτές την ερχόμενη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίασή τους.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια επιχείρηση εκκένωσης «έως τις 31 Αυγούστου», σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αν και η κυβέρνηση δεν αποκλείει να ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Εξάλλου, ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της Γερμανίας στην Καμπούλ αναμένεται  να απομακρυνθεί προς την Ντόχα με αμερικανικά αεροσκάφη.

Μια ομάδα περίπου 80 ατόμων αναμένεται να παραμείνει στην αφγανική πρωτεύουσα για να οργανώσει την εκκένωση των υπόλοιπων Γερμανών.

Ένα πρώτο αεροσκάφος της Μπούντεσβερ αναχώρησε χθες, Κυριακή, το βράδυ για την Καμπούλ προκειμένου να συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες σε αυτή την επιχείρηση εκκένωσης.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες παρουσίας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η Μπούντεσβερ ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από τη χώρα στα τέλη Ιουνίου.