Εύβοια: Βιβλική καταστροφή...

0


 Ωρες αγωνίας στη Βόρεια Εύβοια όπου οι πύρινες γλώσσες καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ  το πύρινο μέτωπο μπήκε στον οικισμό των Βασιλικών. 

Πλέον ο...βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ μίλησε για δύο τεράστια πύρινα μέτωπα που απειλούν την Εύβοια.

Το πρώτο που κινείται προς το βορρά απειλεί τους οικισμούς Βουτάς, Μονοκαρυές και Βασιλικά και το δεύτερο, το νότιο μέτωπο, κινείται στα όρια του δήμου Μαντουδίου - Αγίας Αννας.

Αν δεν ελεγχθεί άμεσα θα συναντήσει μια κατάφυτη περιοχή και θα καταλήξει στα Πολιτικά της Χαλκίδας ανέφερε.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες καθώς όπως είπε έχουν καεί ολοσχερώς πάνω από 250 κατοικίες!

Έφτασε στα Βασιλικά η φωτιά

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις συνεχεις ρίψεις νερού από ελικόπτερο Έρικσον το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα στον οικισμό των Βασιλικών και απειλεί τα πρώτα σπίτια. 

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Κυπαρίσσι Ιστιαίας. Η φωτιά μπήκε μέσα στο χωρίο το οποίο έχει εκκενωθεί και  καίει σπίτια και αυτοκίνητα.

Ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Οι φλόγες κύκλωσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Δραματικές ήταν οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.


Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.


Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)