Επιτελικό ναυάγιο

 
Στην πραγματικότητα, με την κατάσταση απολύτως εκτός ελέγχου, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει γίνει στάχτη

Σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα καίγεται από φωτιές εκτός ελέγχου. Και αυτό παρ’ όλο που τις τρεις τελευταίες ημέρες επικρατούσε άπνοια. Από σήμερα, που οι άνεμοι θα ισχυροποιηθούν, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί.

Από όλα τα μέτωπα της φωτιάς έρχονται ισχυρότατες διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων. Διαμαρτυρίες για τις τεράστιες καθυστερήσεις, που γιγάντωσαν τις φωτιές χωρίς να υπάρχει αέρας. Αλλά και για την ανεπαρκή έως ανύπαρκτη παρουσία εναέριων μέσων όλες αυτές τις ημέρες.

Εύλογα λοιπόν στην κοινωνία -και όχι μόνο στους άμεσα πληγέντες- η οργή κατά της κυβέρνησης διαχέεται. Αυτή την οργή προσπάθησε να διαχειριστεί ο Μητσοτάκης με το διάγγελμά του λέγοντας έμμεσα ότι την αντιλαμβάνεται και μιλώντας για μελλοντική «κριτική και αυτοκριτική».

Στην πραγματικότητα, με την κατάσταση απολύτως εκτός ελέγχου, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει γίνει στάχτη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν μπορούν να αλληλοσυγχαίρονται πλέον, όπως έκαναν την Τρίτη, ούτε να καμαρώνουν για το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας. Το επιτελικό ναυάγιο διαμορφώνει μια κατάσταση που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κουβαλήσει στην πλάτη της, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει με συμψηφισμούς. Και ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι έχει βρεθεί σε έναν λάκκο που είχε σκάψει παλιότερα για άλλους.

Αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες ώρες. Το ζητούμενο είναι να προστατευτούν, όσο γίνεται, οι άνθρωποι, τα σπίτια, ο φυσικός πλούτος της χώρας. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει χρόνος.