Τεράστιο κύμα οργής – Βάζουν στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη

0

Δεκάδες καταγγελίες σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία για την έλλειψη πυρόσβεσης - Σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται εδώ και ημέρες η χώρα, με τις πυρκαγιές να διαδέχονται η μία την άλλη και να καταστρέφουν δεκάδες σπίτια.

Μετά τις τεράστιες καταστροφές στη Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία ζουν ανάλογες στιγμές. Σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, ενώ οι καταγγελίες για αδράνεια του κρατικού μηχανισμού διαδέχονται η μία την άλλη, με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει. Μάλιστα στο στόχαστρο βάζουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δραματικές στιγμές ζουν στην Εύβοια όπου κάτοικοι εγκλωβίστηκαν για ώρες στην παραλία στις Ροβιές. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει ακόμα κόσμος κοντά στη θάλασσα που δεν έχει απεγκλωβιστεί. Η κάτοικος του οικισμού Χρόνια Θεοδώρα Τζεβετζόγλου κατήγγειλε ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικά.

«Είναι τραγική κατάσταση. Η κατάσταση αφέθηκε από χθες. Δεν έδωσαν καμία σημασία γιατί ασχολούνταν με την Βαρυμπόμπη, κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, δεν υπήρχαν πυροσβεστικά, δεν υπήρχε τίποτα. Μέχρι τις 20.30 της Τρίτης δεν είχε εμφανιστεί ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε κανένας. Καιγόμασταν από πάνω μέχρι κάτω. Απλώς πρόλαβαν και εκκένωσαν. Έκαψαν μέχρι και τις βάρκες στη θάλασσα. Το σπίτι μας το σώσαμε τελευταία στιγμή και αυτό γιατί σταμάτησε ο αέρας. Η πυροσβεστική εμφανίστηκε μετά τις 20.30. Ήρθαν πυροσβεστικά από τη Λαμία χωρίς καν να γνωρίζουν τους δρόμους. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θάλασσα. Δε ξέρουμε τι γίνεται, τα έχουμε παρατήσει όλα. Είμαστε κάτω στο λιμάνι» σημείωσε και επισήμανε δεν γνωρίζει πού θα διανυκτερεύσουν.


Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η Αγγελική Ευσταθίου, κάτοικος στις Ροβιές. «Πρόκειται για ολοκαύτωμα. Μέχρι που φύγαμε από εκεί δεν υπήρχε κανένα αεροπλάνο. Έφυγα οδικώς πριν κλείσει ο δρόμος. Υπήρχε τρόπος να σωθούν οι περιουσίες μας. Ερχόταν η φωτιά από τη Λίμνη προς τις Ροδιές και δεν υπήρχε ένα εναέριο μέσο. Δε ξέρω τι υποστηρίζουν οι μεγάλοι. Μόνο η Αθήνα είναι; Οι υπόλοιποι τι κάνουμε; Γιατί να πετάμε τα λεφτά μας αριστερά και δεξιά; Θέλουν να βάλουν και σε εμάς ανεμογεννήτριες;» διερωτήθηκε.


Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι έσωσε μόνος του το σπίτι του, καθώς δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις. «Μας έδιωξαν άρον άρον. Οι πρώτοι που έφυγαν ήταν οι πυροσβέστες. Μποτιλιάραν τον δρόμο, δεν μπορούσαμε να φύγουμε. Τους έκραζε ο δρόμος. Το σπίτι μου δεν έπαθε ζημιά αλλά όλα γύρω είναι καμένα. Καήκαν ελαιώνες, από ζούσε ο κόσμος. Αν δεν γύρναγα θα καιγόταν το σπίτι μου. Δεν υπάρχει ούτε νερό, με εμφιαλωμένα μπουκάλια έσβησα τη φωτιά».

«Μας κοροϊδεύουν οι αλήτες, δεν υπάρχει ούτε ένα αεροπλάνο. Δεν έχουμε δει ένα πυροσβεστικό. Κατεβαίνω στην παραλία. Πού να πάω; Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε μία μικρή εστία. Φοβάμαι για τη ζωή μου. Η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα» ανέφερε από την πλευρά της άλλη κάτοικος.


Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση κατοίκου στις Ροδιές ζωντανά στην ΕΡΤ, καθώς έβρισε χυδαία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πήραν από εδώ τα πυροσβεστικά και τα πήγαν στην Αθήνα. Δεν υπήρχε τίποτα. Δεν έσωσαν ούτε τη Βαρυμπόμπη, ούτε εμάς. Είναι διπλά ανίκανοι» σημείωσε μεταξύ άλλων, λίγο πριν κλιμακώσει την επίθεσή του προς τον πρωθυπουργό με υβριστικές εκφράσεις.

Οργή επικράτησε και μεταξύ των κατοίκων στον οικισμό Καυκανιά κοντά στην Αρχαία Ολυμπία όπου μαίνονται οι φλόγες. Κάτοικοι καταγγέλλουν την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως καταγράφεται στην κάμερα του Open μία γυναίκα στον οικισμό της Καυκανιάς φωνάζει ότι στο χωριό βρίσκεται μόνο ένας πυροσβέστης ο οποίος παλεύει με τους κατοίκους: «Έχουν αφήσει το όχημα εδώ χωρίς οδηγό μόνο με ένα παιδάκι! Μόνο του το παιδάκι με μας τους κατοίκους! Πού είναι; Δεν μας βοήθησαν».


«Οι κάτοικοι έσβησαν τη φωτιά» αναφέρει η ίδια απεγνωσμένη ενώ άλλος κάτοικος ακούγεται να λέει προς την κάμερα ότι δεν εμφανίστηκαν εναέρια μέσα, παρά μόνο στην αρχή της φωτιάς.

Οργισμένος ήταν και ένας άλλος κάτοικος ο οποίος με δηλώσεις του στο Open ανέφερε: «Αν δεν μέναμε δε θα υπήρχε τίποτα όρθιο. Φταίνε αυτοί που συντονίζουν την κατάσταση, όχι οι πυροσβέστες».

Από την πλευρά της η δήμαρχος του δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, Γιώτα Γεωργακοπούλου ανέφερε ότι έχουν καεί και σπίτια στην περιοχή και κατήγγειλε ότι κατάσβεση είναι δύσκολη, καθώς δεν επιχειρούν εναέρια μέσα, τα οποία έχουν σπεύσει στην Αρχαία Ολυμπία για τη μάχη με τις φλόγες εκεί.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)