Η επιχείρηση "Μητσοτάκης - σωτήρας"...

0


 Την λαϊκή παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι» φαίνεται πως θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την εικόνα διάλυσης του επιτελικού κράτους που ανέδειξαν οι πυρκαγιές. Ενώ πύρινα μέτωπα παραμένουν, ενεργά και προστίθενται νέα , στην Κουμουνδούρου βλέπουν μία μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να...
προκύψει ως «σωτήρας» από τις στάχτες για τις οποίες ευθύνονται εν πολλοίς οι πολιτικές του επιλογές. Επιβεβαιώνεται - λενε- η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μήν επικεντρωθεί σε αιτήματα αποπομπής υπουργών, αλλά στην ανάδειξη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πως όσο περισσότερο μιλάνε οι τα κυβερνητικά στελέχη που είναι αρμόδια για την πολιτκή προστασία, τόσο περισσότερο εκθέτουν την κυβέρνηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας λειτουργίας αποτιμάται η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδή που είπε ότι βρίσκονταν στα πύρινα μέτωπα «με την μάνικα στο χέρι». Ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «σκιάχτρο» αφού ήταν «εξαφανισμένος» όσο οι φλόγες έκαιγαν την Αττική και την Ευβοια. Μάλιστα τόνισε ότι η για τα όσα λένε και όσα πράττου οι υπουργοί «η ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι χαρούμενος με το να έχει έναν υπουργό που -τη στιγμή που καίγονται σπίτια- λέει ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια ή έναν υφυπουργό που διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι δικό μας πρόβλημα». Η δεύτερη αναφορά, αφορά τον Νίκο Χαρδαλιά και την διάσταση απόψεων που καταγράφηκε στις δηλώσεις του για την επάρκεια των πτητικών μέσων σε σχέση με όσα είχε δηλώσει ο στενός συνεργάτης του πρωθυουργού, Άκης Σκέρτσος.

Τα ερωτήματα που δεν απαντά η Ν.Δ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στις πολιτικές προτάσεις που κατέθεσε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας. Ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις. Επίσης θα επιμείνει να ελέγχει τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αναδεικνύοντας τα ερωτήματα που έχουν έως τώρα προκύψει. Τόσο για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού όσο και για την εποπτεία του «επιτελικού κράτους».

Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έθεσε προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένα ερωτήματα που μένουν ακόμη αναπάντητα. Πέραν μάλιστα του κεντρικού πολιτικού ερωτήματος που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την μη εφαρμογή του πορίσματος Γκολντάμερ. Δηλαδή των κατευθύνσεων της έκθεσης που συντάχθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες με επικεφαλής τον γερμανό ειδικό Γιόχαν Γκολντάμερ για τον αντιπυρικό σχεδιασμό και στην οποία είχε συμφωνήσει ως αρχηγός – τότε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιχείρηση 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει στα ζητήματα των εναέριων μέσων για τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα στο γιατί παρουσιάζεται το φαινόμενο «το πρωθυπουργικό γραφείο να λέει ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα, μέσω του κ. Σκέρτσου, και τον κ. Χαρδαλιά να λέει την επόμενη μέρα ότι πετάνε μόλις 20».

Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για το θέμα του τι πρόκειται να γίνει με τις καμένες περιοχές. Αναφέρθηκε μάλιστα στο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για το περιβάλλον που ψηφίστηκε πέρυσι το Φθινόπωρο. Σημειώνοντας πως με τις διατάξεις του«καταργήθηκε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών –κάτι που ξεκάθαρα κλείνει το μάτι στους καταπατητές-, χαλάρωσε σε τρομακτικό βαθμό το πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura και επιπλέον ο ίδιος νόμος, αντί να προωθεί την ανακύκλωση, ανοίγει το δρόμο στο να καίμε σκουπίδια». Σοβαρά ερωτήματα έθεσε και για την επάρκεια προσωπικού στο πυροσβεστικό σώμα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε πως «η ΝΔ πρέπει να απαντήσει και για ποιο λόγο θεώρησε ότι περισσεύουν οι 5.066 εργαζόμενοι που το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας, καταργώντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι απόπειρα ενταξης του , διακομματικού πολιτικού διάλογου στα επικοινωνιακά του σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον διάλογο ένα στοιχείο απαραίτητο για την διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Αλλά και για την κλιματική αλλαγή μια και τα απαιτούμενα μέτρα ξεπερνούν τις κυβερνητικές θητείες. Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε πως ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε και τη συναίνεση. Στις δικές του επιλογές.Είναι άξιο απορίας πώς ακόμα και σήμερα, με την ευθύνη της καταστροφής να τον βαρύνει, επιμένει να μην κατανοεί ότι πριν απ’ όλα απαιτείται σοβαρότητα και σεβασμός στους συμπολίτες μας που βλέπουν τις ζωές τους να γίνονται στάχτη.Ότι ο πολιτικός διάλογος δεν είναι εργαλείο καλλωπισμού της εικόνας του, αλλά μέσο στήριξης των θυμάτων της φωτιάς και επούλωσης των πληγών της χώρας».

Τέλος για την ανάδειξη του Στ. Μπένου ως υπεύθυνου για την ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κίνηση αυτή έγινε δίχως να ρωτηθεί καν η τοπική κοινωνία που επλήγει από τις φωτιές. Δείγμα ότι το κριτήριο που πρυτάνευσε ήταν τα μικροπολιτικά παιχνίδια του Μεγάρου Μαξίμου, που σχετίζονται με το πολιτικό παρελθόν του Στ.Μπένου ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα αφ υψηλού αντιμετώπισης των πολιτών.

Ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης

Να θυμίσουμε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί ως επικοινωνιακά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων που αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο. Όπως επισήμανε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σπίρτζης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους πολίτες, εξαγγέλλοντας την αποζημίωση για οικοσυσκευή, μαζί με έναν «πρωτότυπο» όρο, αυτόν της «προκαταβολής» από ότι δικαιούται ο κάθε πυρόπληκτος πολίτης για να αποκαταστήσει τις βλάβες του σπιτιού του, η οποία ως προκαταβολή θα αφαιρείται από το ποσό που τελικά θα λάμβανε για την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή του». Επίσης σημείωσε πως «θολώνει τα νερά για να κρύψει ότι δεν εξήγγειλε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 5000€ για κάθε κατοικία και των 8000€ για κάθε επιχείρηση, που υπήρχε τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού επί ΝΔ, τον περασμένο χειμώνα». Τέλος σημείωσε πως «εξαγγέλλει ως μεγάλη ικανοποιητική επιδότηση για κάθε καταστραμμένο κτίριο το πλαφόν των 150.000€ που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ως τιμολόγιο των 100€/m2 για μέγιστη επιφάνεια 150m2, υποκρύπτοντας ότι το κόστος της κατασκευής και των υλικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)