Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, 30 χιλιόμετρα το μέτωπο!...

 
Αντιμέτωποι με μια πύρινη κόλαση, αλλά και με την ολιγωρία των αρχών είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας που βλέπουν την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που καίει από τις 3 Αυγούστου να «καταπίνει» χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Ήδη τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι η καταστροφή θα είναι χειρότερη και από αυτή που... προκλήθηκε από τις τεράστιες πυρκαγιές του 1977, τις χειρότερες που γνώρισε η Εύβοια και που είχαν αφήσει πίσω τους 280.000 καμένα στρέμματα. Αυτή τη στιγμή καίγεται η κορυφή της Κερασιάς, στο δάσος των Αμελάντων με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, με τις αναζωπυρώσεις να είναι διαρκείς.

Μιλώντας στον απεσταλμένο του ethnos.gr Κώστα Ασημακόπουλο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μαντουδίου Π. Αρβανίτης εκτίμησε πως το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος άνω των 30 χιλιομέτρων, με κατεύθυνση προς Ιστιαία και Βασιλικά. Την ίδια ώρα, οργισμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το πρώτο πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή στις 10:50 το πρωί. Έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικος των Κεχριών μη μπορώντας να συγκρατήσει την αγανάκτησή του, είπε ότι τους απομάκρυναν από τα σπίτια τους κι εκείνοι με δικά τους μέσα προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά. «Ήρθε το αυτοκίνητο με τις σειρήνες και μας είπε πως θα καούμε. Σώπα που θα φύγουμε από τα σπίτια μας! Και ήρθαμε σβήσαμε μόνοι μας τις φωτιές, χωρίς κανένα ελικόπτερο! Με την προσπάθεια των ντόπιων όλα».

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ρητινοπαραγωγοί της περιοχής καθώς πρόκειται για την πιο παραγωγική περίοδο.

Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, σε κάθε περίπτωση. Και αυτό γιατί η πυρκαγιά κατακαίει στο δάσος των Αμέλαντων, ένα από τα τελευταία παρθένα δάση στην Ελλάδα το οποίο είχε σωθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1977.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσεται η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη που προέκυψε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Χτύπησαν οι καμπάνες στις Κεχριές

Νωρίτερα, οι κάτοικοι των Κεχριών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει.

Πριν από λίγα λεπτά εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι. 

Αυτή την ώρα στο μεγάλο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερο εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α....

ethnos.gr