Ο «πάγος» στον ανασχηματισμό..


 ...και τα …κουστούμια που δεν ράφτηκαν... Παράταση επ´ αόριστον πήρε ο ανασχηματισμός, καθώς σε αυτή τη φάση προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το φθινόπωρο. Οι αρχικές σκέψεις για «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος αυτό το μήνα - οπότε και συμπληρώνονται δύο χρόνια από την... γαλάζια εκλογική νίκη -  υποχώρησαν και έτσι δεν χρειάστηκε να ραφτούν νέα  υπουργικά κουστούμια.


Η μετάλλαξη Δέλτα έβαλε στον «πάγο» τον ανασχηματισμό

Η βασική αιτία αυτής της απόφασης δεν είναι άλλη από τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - όποτε τελικά γίνουν - θα έχουν ως στόχο να στείλουν μήνυμα αλλαγής σελίδας και να σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στην μετά COVID εποχή. Ωστόσο το μήνυμα αυτό δεν μπορεί  να σταλεί όσο ακόμα η πανδημία δείχνει τα «δόντια» της.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εστίαζει στην επιχείρηση Ελευθερία, με μπαράζ ανακοινώσεων για τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι και τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι ανεμβολίαστοι. Ένα νέο γενικό lockdown είναι εκτός συζήτησης, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε την οικονομία με «διασωλήνωση». Επομένως η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο και εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη.

Δεδομένο είναι πως την ώρα της μάχης δεν βοηθά η αλλαγή προσώπων, καθώς οι νέοι υπουργοί θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στα νέα τους καθήκοντα. Η εκτίμηση που επικρατεί στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη  είναι πως το παρόν σχήμα λειτουργεί αποτελεσματικά, ενώ είναι γνωστό πως ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών. Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα και επομένως δεν συντρέχουν λόγοι  για βιαστικές αλλαγές.

Σε περίπτωση που το φθινόπωρο η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί - δηλαδή έχει χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας - θα επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα αυτή τη φορά - σε αντίθεση με τον προηγούμενο ανασχηματισμό όπου έγιναν χειρουργικές κινήσεις - θα υπάρξει ένα μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Αδιαμφισβήτητα στο επίκεντρο του επόμενου ανασχηματισμού θα βρεθεί η οικονομία, καθώς η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Οι μετοχές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη είναι ανεβασμένες και θα έχει κομβικό ρόλο την  επόμενη ημέρα (υπενθυμίζεται πως φέτος αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα 8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Όσον αφορά κάποια  σενάρια περί «μετακόμισης» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε καίριο οικονομικό πόστο δεν είναι πιθανόν να επαληθευτούν. Ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός δύσκολα θα αλλάξει, καθώς πρόκειται για ένα νευραλγικό κυβερνητικό πόστο που  δεν προσφέρεται για πειραματισμούς. Άλλωστε μπορεί σε αυτή τη φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινούνται σε ήρεμα νερά, ωστόσο ο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ένας απρόβλεπτος παίχτης.

Από εκεί και πέρα η τιθάσευση της πανδημίας πιθανόν να συνοδευτεί από αλλαγές στο υπουργείο Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας - που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής υπουργός- θεωρείται πιθανό να αναλάβει κάποιο άλλο κομβικό πόστο.  Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος το τελευταίο διάστημα έχει έντονη ενασχόληση με θέματα σχετικά με τη πανδημία. Την ίδια στιγμή σταθερή αξία παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όσον αφορά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως θα μπορούσε να γυρίσει το κλίμα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε σοβαρός  προβληματισμός, καθώς οι  δημοσκοπήσεις έδειχναν πως  ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών δεν ήταν ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική σε θέματα ασφάλειας. Με δεδομένο μάλιστα πως  προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε εστιάσει ιδιαίτερα σε αυτό το πεδίο, υπήρχαν «γαλάζιες» γκρίνιες. Ωστόσο το τελευταίο διαστημα μια σειρά γεγονότων - όπως η σύλληψη του Χρυσαυγίτη  Χρήστου Παππά, η διαλεύκανση της δολοφονία στα Γλυκά Νερά, η ανεύρεση των κλεμμένων εικαστικών έργων της Πινακοθήκης - φαίνεται πως περιορίζουν τα παράπονα και δίνεται μια πίστωση χρόνου.

Από εκεί και πέρα όποτε και αν γίνει ο ανασχηματισμός θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, αρκετοί εκ των οποίων νιώθουν να τρίζουν οι καρέκλες τους. Μάλιστα προτεραιότητα θα δοθεί στο νέο αίμα της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας. Άλλωστε δεν αποτελεί  … μυστικό πως  η κυβέρνηση «ζορίζεται» στην προσπάθεια προσέγγισης των νεότερων ηλικιών και στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται φρέσκα πρόσωπα που θα μπορέσουν να μιλήσουν τη γλώσσα των 20ρηδων...

ethnos.gr