“Μαρία Αντουανέτα” η Εμινέ...

0


 Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ, η οποία ως νέα Μαρία Αντουανέτα προέτρεψε τους μαστιζόμενους από την οικονομική κρίση Τούρκους πολίτες να μειώσουν...τις μερίδες του φαγητού τους. Η προτροπή της Πρώτης Κυρίας της χώρας έγινε την ώρα που εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Μιλώντας σε εκδήλωση, στο πλαίσιο παγκόσμιας εκστρατείας κατά της σπατάλης τροφίμων με τίτλο “Εξοικονομείστε φαγητό, προστατέψτε το τραπέζι σας”, η οποία έχει ως στόχο να μειωθεί η αλόγιστη σπατάλη των τροφίμων σε κάθε νοικοκυριό, η Εμινέ Ερντογάν έδωσε τις δικές της συμβουλές.

«Ας πάρουμε όλοι μαζί απλές προφυλάξεις. Για παράδειγμα, ας ετοιμάσουμε μια λίστα πριν πάμε για ψώνια. Ας μειώσουμε τις μερίδες μας. Να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα που ξέρουμε ότι θα χαλάσουν. Να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Ας αυξήσουμε την παραδοσιακή μας γαστρονομική κουλτούρα και ας εφαρμόσετε τα μυστικά της κουζίνας, χωρίς να πετάμε τίποτα. Το πιο σημαντικό, ας διδάξουμε στα παιδιά μας τους κανόνες του φαγητού και του ποτού με αξιοπρεπή τρόπο» είπε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου.

Έδωσε ρέστα η Εμινέ

Πολύ σωστές συμβουλές θα μπορούσε να πει κάποιος και πράγματι, ως τέτοιες θα ακούγονταν, αν δεν γίνονταν στην σημερινή Τουρκία από την σύζυγο του Ερντογάν. Και αυτό γιατί, σήμερα στην Τουρκία, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα το όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται στις 2.865 τουρκικές λίρες, έχει υπερβεί τον ελάχιστο μισθό που είναι 2.825 λίρες.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό που εκνεύρισε εκατομμύρια Τούρκους. Η Εμινέ Ερντογάν εξέφρασε παραλλήλως τη λύπη της για τη σπατάλη τροφίμων στην Τουρκία και για το γεγονός ότι η χώρα δεν απαλλάσσεται από αυτό. Στην ομιλία της μάλιστα, την οποία προφανώς έγραψαν άλλοι, ανέφερε ότι «4,9 εκατομμύρια καρβέλια ψωμί σπαταλούνται καθημερινά και ότι το ποσοστό αποβλήτων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι 50%».

Η φράση αυτή ήταν που έκανε το ποτήρι της οργής να ξεχειλίσει, καθώς είναι γνωστό, ότι στην Τουρκία είναι πολλοί οι πολίτες που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί και οι φούρνοι το μοιράζουν δωρεάν στους απόρους. «Αυτό είναι πέρα για πέρα ντροπή. Είναι η Πρώτη Κυρία σε αυτήν τη χώρα και είναι τόσο αποκομμένη από τη ζωή, τον κόσμο, το παρελθόν της και το σήμερα!» ξέσπασε η γνωστή δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν και ζήτησε εξηγήσεις για το «τι σημαίνει να μειώσουμε τις μερίδες» που είπε η Εμινέ. Χωρίς φυσικά να αναρωτηθεί πως ακούστηκε αυτό στα εκατομμύρια των Τούρκων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους.

πηγη slpress.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)