Τι σχεδιάζει το Μαξίμου για την αύξηση κρουσμάτων...


 Δύο από τις κεντρικές παραδοχές της κυβέρνησης διέψευσε η περίπτωση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της Μυκόνου και οι χειρισμοί που ακολούθησαν με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και... διασκέδασης χωρίς μουσική.

Πρώτον, ότι ανάχωμα στην εξάπλωση της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οριζόντιους περιορισμούς παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις για τοπικά lockdown με αποδέκτες μόνο τους ανεμβολιαστους.

Δεύτερον, ότι η άσκηση “πολλά κρούσματα- ανοικτός τουρισμός” δύσκολα αντιμετωπίζεται στη νησιωτική Ελλάδα όπου ούτε οι υγειονομικές δομές μπορούν να σηκώσουν το βάρος ούτε οι ξενοδοχειακές υποδομές για νοσούντες σε καραντίνα επαρκούν ούτε οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές δύνανται να ελέγξουν τα παράνομα πάρτι σε βίλες και θαλαμηγούς ή την εφαρμογή των κανόνων στην εστίαση και στην διασκέδαση.

Το μοντέλο Μυκόνου είναι τροχιοδεικτικο και για άλλα τουριστικά θέρετρα , όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικοί παράγοντες, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση επιβαρυνθεί δημιουργώντας όμως εύλογα ερωτήματα για το τι μέλει γενέσθαι με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις με την επιβολή περιορισμών πριν καν αρχίσει το μεγάλο κύμα αδειούχων.

Ήδη στο νησί των ανέμων καταγράφηκε κύμα ακυρώσεων κρατήσεων.Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, παύση μουσικής, μάσκες χωρίς εξαιρέσεις και απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων άνω των εννιά ατόμων βγαίνουν ξανά από το συρτάρι της κυβέρνησης και επικρέμαται η επιβολή τους πάνω από την Κρήτη και νησιά των Κυκλάδων.

Και χθες η Κρήτη σημείωσε υψηλό αριθμό κρουσμάτων.Συγκεκριμένα 91 στο Ηράκλειο, 20 στο Λασίθι, 50 στο Ρέθυμνο και 45 στα Χανιά.

Στη Μύκονο ανιχνεύθηκαν 39 κρούσματα, στην Πάρο 19 και στη Σαντορίνη 13.Μετά την περιπέτεια παρέας 18χρονων στην Πάρο, που όντας θετικοι στον κορωνοϊό περίμεναν για ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ του κέντρου υγείας της Πάρου να εξευρεθεί χώρος να καταλύσουν, σήμερα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη για να λυθεί το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία καραντίνας.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση οδεύει στη λύση της επίταξης δωματίων όταν τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι πλήρη αλλά και της υποχρέωσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών να μετατρέψουν κάποιες καμπίνες τους σε καμπίνες covid, ώστε κρούσματα από τα νησιά να μεταφέρονται σε λιμάνια στην ηπειρωτική Ελλάδα για να περάσουν την καραντίνα σπίτια τους.

Αύριο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αρχικά  των εργαζομένων σε δομές ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κυρώσεις για όσους δεν συμμορφωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων θα κινούνται στο τρίπτυχο στέρηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας και επιπλέον δεν θα προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη εργαζομένων των δημοσίων δομών...

Στεφανία Μουρελάτου

libre.gr