Εδώ οι καλές δημοσκοπήσεις...

 
Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων για την εκλογή αρχηγού κινείται τις τελευταίες ημέρες το Κίνημα Αλλαγής. Η σχεδιαζόμενη για τα τέλη του έτους εσωκομματική διαδικασία μαγνητίζει από τώρα το ενδιαφέρον των εταιρειών μέτρησης, οι οποίες επιχειρούν μια... πρώτη καταγραφή της κατάστασης, καθώς και να ανιχνεύσουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα πρόσωπα των σίγουρων και των πιθανών διεκδικητών.

Ωστόσο, από τα ευρήματα, ειδικά στο σκέλος που αφορά τους υποψηφίους, δεν προκύπτει κάποιο κοινό, ασφαλές συμπέρασμα, αφού η εικόνα για τον νικητή παραμένει θολή και αντικρουόμενη, ένδειξη ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι την τελική ετυμηγορία…

Ειδικότερα, σε πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία «To the point» και δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», καταγράφεται στο ζήτημα του επόμενου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μια σκληρή οριακή μάχη ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη με διαφορά μόλις 1,3% (33,8 έναντι 32,5%) που οδηγεί τη μεταξύ τους αναμέτρηση στον β΄ γύρο. Σημαντικά εμφανίζεται να υπολείπεται η Φώφη Γεννηματά, που λαμβάνει 16,6% και μένει εκτός συνέχειας, ενώ από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ο Χάρης Καστανίδης συγκεντρώνει 5% και ο Παύλος Γερουλάνος 3,8%, ενώ ένα 8,3% δεν απάντησε.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ερώτημα για το ποιος από τους υποψήφιους αρχηγούς «μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά, σε σχέση με τον κ. Τσίπρα», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται με 27,4% έναντι 25,6% του κ. Λοβέρδου και 12,8 της Φώφης Γεννηματά. Τέλος, πολύ θετικά αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του εμβλήματός του, σε ποσοστό 72%.

Εντελώς διαφορετική, με ένα άνετο προβάδισμα για την νυν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, είναι η καταγραφή στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αυτήν, η κ. Γεννηματά προπορεύεται των αντιπάλων της με μια εντυπωσιακή διαφορά 32,4 μονάδων (56,7% έναντι 24,3% του Ανδρέα Λοβέρδου και 15,9 % του Νίκου Ανδρουλάκη) σε ερώτημα για την ηγεσία, μεταξύ όμως των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο σύνολο του εκλογικού σώματος είναι και πάλι πρώτη, αλλά η ψαλίδα μειώνεται αισθητά, με την ίδια να συγκεντρώνει ποσοστό 29%, ο κ. Λοβέρδος 20% και 12% ο κ. Ανδρουλάκης. Υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ τάσσεται πάντως και σε αυτήν τη μέτρηση το 52,9% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ το 43,8% υποστηρίζει τη διατήρηση του νέου ονόματος του φορέα.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σε δημοσκόπηση της Opinion Poll τον Μάιο, η υποψηφιότητα Λοβέρδου κατέγραψε ποσοστά 27,3%, 37,1% και 38,8%, στην κοινή γνώμη, στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές αντίστοιχα. Η Φώφη Γεννηματά ήταν δεύτερη στην κοινή γνώμη με 15% και τρίτη με 19,7% στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και 15,7% ανάμεσα στους δυνητικούς συμμετέχοντες στις εσωκομματικές κάλπες. Τα ποσοστά του Ν. Ανδρουλάκη στις ίδιες κατηγορίες ήταν 11,5% (3ος), 22% (2ος) και 17,9% (2ος)...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr