Καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια το Συμβούλιο Ασφαλείας...


 Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S/PRST/2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει εκ νέου το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως...ορίζεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους κατοίκους του είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 για την περαιτέρω επαναλειτουργία ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη σχετικά με αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ, και του σεβασμού της ελευθερίας μετακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει επιφορτισμένο με το θέμα.

Ικανοποίηση στη Αθήνα

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για την δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τρέχοντα μήνα, Γάλλος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει εξ' ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας τις αποφάσεις 550 και 789 σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων καταδικάζοντας τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών αυτών, και όχι απλώς έκφραση «βαθιάς ανησυχίας».

Επίσης  γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η δήλωση τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν στα Βαρώσια από τον περασμένο Οκτώβριο και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες εναντιώνονται στις αποφάσεις του και μπορούν να αυξήσουν την ένταση, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά εκ νέου την τουρκική πλευρά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδηλώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ. Η σημασία του σημείου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες δεν βλάπτουν μόνο την Κύπρο, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του, καταρρίπτοντας έτσι, για μια ακόμα φορά, οποιαδήποτε πρόταση λύσης που προωθεί η τουρκική πλευρά και βρίσκεται εκτός του πλαισίου αυτού.

Αθήνα και Λευκωσία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.