«Εξαφανίζουν» πρόσφυγες με τις ευλογίες Μητσοτάκη...

«Ανέκρουσε πρύμναν» το Λιμεναρχείο Χίου και μετά το επιχειρησιακό ναυάγιο που υπέστη την Κυριακή το πρωί στα Νένητα και στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας Βοκαριάς αναγκάστηκε να εμφανίσει ακόμα τέσσερις πρόσφυγες από αυτούς που είχε φροντίσει να «εξαφανίσει» την ημέρα της αποβίβασης. Πρόκειται για... τρεις άντρες και μία γυναίκα οι οποίοι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, βρέθηκαν εκεί και μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας μαζί με τις τέσσερις γυναίκες που είχαν ήδη βρεθεί.

Σύμφωνα με δήλωση του λιμενάρχη Χίου, Παντελή Βατούση, στο τοπικό σάιτ Astraparis.gr, η επιχείρηση εντοπισμού των προσφύγων ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής. Ομως είναι γνωστό ότι στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή αλλά και στην ξηρά οι λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν κάνει την εμφάνισή τους από το πρωί, με πρώτο το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, γύρω στις 9.30 π.μ. πετούσε πάνω από τη βάρκα των προσφύγων.

Οι δε μαρτυρίες των ντόπιων αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες, που στο μεταξύ είχαν συλληφθεί, μετακινήθηκαν με όχημα της αστυνομίας που πέρασε μέσα από το χωριό. Οσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στη βάρκα, σύμφωνα με τη μαρτυρία μίας εκ των γυναικών που εντοπίστηκαν το απόγευμα, ήταν 20 συν ένα βρέφος λίγων εβδομάδων, το οποίο ασφαλώς δεν είναι ανάμεσα στους οχτώ που «φιλοξενούνται» αυτή τη στιγμή στη δομή καραντίνας.

Στο μεταξύ τη διασφάλιση μιας δίκαιης και νόμιμης διαδικασίας απονομής ασύλου για τις τέσσερις νεαρές γυναίκες που αποβιβάστηκαν στην περιοχή των Νενήτων Χίου το πρωί της Κυριακής 4 Ιουλίου ζητά το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Με email του σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που εστάλη στις 12.26 της ίδιας μέρας, ενημέρωνε για την ύπαρξη των τεσσάρων γυναικών, ανέγραφε τα πλήρη στοιχεία τους και την εθνικότητά τους και ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Επιπλέον δε στο σχετικό mail υπήρχε και επισύναψη σχετικής φωτογραφίας των γυναικών τραβηγμένη στο νησί της Χίου. Αλλά παρ’ όλα αυτά οι αρχές επισήμως αρνούνταν την ύπαρξή τους, όσο και του περιστατικού.

Ανάλογο περιστατικό όμως καταγράφηκε και στη Σάμο. Το Σάββατο το πρωί στην περιοχή του βιολογικού σταθμού Πυθαγορείου έφτασε βάρκα με πρόσφυγες, τους οποίους και αυτούς στη συνέχεια το Λιμενικό φρόντισε να τους εξαφανίσει. Ανάμεσά τους όμως ήταν και δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον κλοιό που στήθηκε γύρω τους. Παρέμειναν κρυμμένοι στα γύρω χωράφια και εμφανίστηκαν μόλις χτες, οπότε με συνοδεία δικηγόρου εμφανίστηκαν στο ΚΥΤ για να καταγραφούν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Δημήτρη Χούλη, οι δύο Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι στη βάρκα επέβαιναν 35 άτομα, ανάμεσά τους και έξι μωρά.

Ο κ. Χούλης σε ανάρτησή του υποστηρίζει ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει λιμενικό να πετάει το ένα μωρό στα χέρια του πατέρα που ήδη βρίσκεται στη βάρκα της επιστροφής στην Τουρκία. «Κάποιος άνθρωπος έπιασε αυτό το μωράκι από την αγκαλιά του πατέρα του και αφού έκλεψε το κινητό τηλέφωνο του πατέρα, τον τοποθέτησε σε κάποια φουσκωτή σωσίβια λέμβο και τον άφησε στη μέση της θάλασσας. Του πέταξε και το μωρό στην αγκαλιά και τους άφησε να τους ξεβράσει το κύμα στην Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ομολογία για pushback

Ο καταιγισμός στοιχείων και αποδείξεων πέραν κάθε αμφιβολίας για δεκάδες από αυτά τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά στο Αιγαίο ανάγκασαν ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι το Λιμενικό επιστρέφει βάρκες με πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Καθημερινή», μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Απορρίπτω την έννοια του pushback ως ορολογία. Δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου. Οταν όμως έρχεται μια βάρκα και τη βλέπουμε από πού φεύγει, ναι, θα ενημερώσουμε την τουρκική Ακτοφυλακή και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε». Παράλληλα πρόσφερε κάλυψη στο Λιμενικό Σώμα, σημειώνοντας ότι όλα αυτά «γίνονται με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δήλωση βέβαια άκρως αντιφατική, που ωστόσο επιβεβαιώνει την πηγή των εντολών προς το Λιμενικό Σώμα και την πάγια πολιτική της κυβέρνησης. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα αυτό της πρόσβασης σε άσυλο, καθώς και την έννοια του pushback που κατά τ’ άλλα απορρίπτει...

Γιώργος Παγούδης

efsyn.gr