Λύτρα 70 εκατ. ζητούν χάκερς...


 ...για να «ξεκλειδώσουν» δεδομένα υπό ομηρία...

Οι χάκερς, ύποπτοι για την μαζική επίθεση εκβιασμού που επηρέασε εκατοντάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ζητούν 70 εκατ. δολάρια για να «απελευθερώσουν» δεδομένα που κρατάνε σε... ομηρία. Το αίτημα αναρτήθηκε σε ένα... μπλογκ που συνήθως χρησιμοποιεί συμμορία χάκερς με την ονομασία REvil, μια ομάδα που φέρεται να σχετίζετια με τη Ρωσία και η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον διαβόητων εκβιαστών στον κυβερνοχώρο. 

Η ομάδα αυτή- αναφέρει το Reuters- έχει μια χαλαρή δομή, πράγμα που πολλές φορές δυσκολεύει το να καταλάβει κανείς ποιος «μιλάει» για λογαριασμό της, ωστόσο σύμφωνα με τον Αλαν Λίσκα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Recorded Future, το μήνυμα των λύτρων «είναι σχεδόν σίγουρο» ότι προέρχεται από την κεντρική ηγεσία της REvil.

Η επίθεση για λύτρα, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, είχε στόχο την τεχνολογική εταιρεία πληροφοριών Kaseya με έδρα το Μαίάμι. Οι χάκερς μέσω της βάσης δεδομένων της Kaseya απέκτησαν πρόσβαση στους πελάτες της και στους πελάτες των πελατών της, πυροδοτώντας έτσι μια αλυσίδα παραβιάσεων, που γρήγορα παρέλυσε τους υπολογιστές εκατοντάδων επιχειρήσεων σε τουλάχιστον 12 χώρες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.

Σε μια περίπτωση, αυτή η επίθεση επηρέασε την αλυσίδα τροφίμων  Swedish Coop, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει εκατοντάδες καταστήματά της χθες, διότι τα ταμεία της δεν λειτουργούσαν. Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τα θύματα της επίθεσης «για να προσφέρει βοήθεια, με βάση την εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια».

Οι επιπτώσεις αυτές ακόμα φαίνεται ότι δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως, αλλά μεταξύ αυτών που επλήγησαν είναι και σχολεία, μικρές υπηρεσίες του δημοσίου, επιχειρήσεις τουρισμού, λογιστές και πιστωτικές εταιρείες.