Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Στο 25% ο φόρος για το Netflix στη Γαλλία...


 ...στο 1,5% στην Ελλάδα!...

Βαρύ πλήγμα στην αναπτυσσόμενη οπτικοακουστική βιομηχανία της χώρας δέχεται η χώρα από τις επιλογές της κυβέρνησης. Ενώ η Γαλλία ετοιμάζει διάταγμα που θα επιβάλει στο Netflix και στην Amazon να διαθέτουν το 20% – 25% των εσόδων τους για την παραγωγή γαλλικών σειρών και ταινιών, η Ελλάδα, με... απόφαση της κυβέρνησης, έχει προσδιορίσει το ποσοστό αυτό στο φτωχό 1,5%. Το καθεστώς αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα που πληρώνουν φόρους και εισφορές.

Επιδοτεί τη βουλγαρική εργασία το Ελληνικό Δημόσιο!

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης λειτουργεί συνδυαστικά με την τροπολογία του Κυριάκου Πιερρακάκη επί του «νόμου Κρέτσου», που επιτρέπει στις επιδοτούμενες παραγωγές στην Ελλάδα να τιμολογούν το 50% του κόστους παραγωγής σε άλλες χώρες. 

Έγκαιρα η στήλη είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, χωρίς, φυσικά, να υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η δοκιμή του νέου συστήματος έγινε με τα γυρίσματα της παραγωγής «Τhe Enforcer» (πρώην τίτλος «Barracuda») με τον Αντόνιο Μπαντέρας. 

Η κυβέρνηση επένδυσε στην προβολή της παραγωγής, αλλά οι εργαζόμενοι του χώρου διαπίστωσαν πως η επιδοτούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο παραγωγή με 4 εκατ. ευρώ, επί προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, είχε εργαζομένους από τη Βουλγαρία. 

Η βουλγαρική εταιρεία παραγωγής Nu Boyana Film Studios, που είχε δείξει ενδιαφέρον από το 2018, έφερε προσωπικό από τη Βουλγαρία για την ταινία. 

Ο «νόμος Κρέτσου» υποχρέωνε τους παραγωγούς, για να λάβουν την επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο, να κάνουν τιμολογήσεις στην Ελλάδα, αποκλειστικά αποδίδοντας φόρους και εισφορές εντός ελληνικής επικράτειας...

typologies.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.