Η «ενοχλητική» Κ. Σακελλαροπούλου...


 Στο στόχαστρο των γνωστών πλέον πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων βρίσκεται πάλι το τελευταίο διάστημα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κατάσταση που μόνο καινούργια δεν είναι, αφού από την έναρξη της θητείας της... η κ. Σακελλαροπούλου είναι σταθερά αντιμέτωπη με ανοίκειες επιθέσεις.

Μοναδικό κριτήριο για τη στοχοποίηση αυτή, που τις περισσότερες φορές εντάσσεται στο πεδίο των χυδαίων προσβολών ιδίως στη σφαίρα των social media, δεν είναι άλλο παρά η μη ταύτιση της Προέδρου με τις απόψεις των εν λόγω κύκλων, που κατά κύριο λόγο (αλλά όχι αποκλειστικά) ανήκουν στον δεξιό εθνικοπατριωτικό χώρο και διακρίνονται για τη ροπή τους προς τη συνωμοσιολογία.

Ενδεικτικό της διαπίστωσης είναι το γεγονός ότι οι λίβελοι που γράφουν και τα πυρά που εκτοξεύουν, συνήθως διανθισμένα με μπόλικα fake news, έχουν στις πλείστες των περιπτώσεων ως επίκεντρο τα εθνικά θέματα ή ζητήματα δικαιωμάτων, ελευθεριών και άλλα που άπτονται της θρησκείας. Κατά τους συντάκτες και υποστηρικτές τους, η κ. Σακελλαροπούλου είναι ένα πρόσωπο χωρίς πατριωτικό φρόνημα και εθνικές ευαισθησίες, ενώ ανάμεσα στα «ατοπήματα» που της καταλογίζουν είναι το ότι υποστηρίζει τη διακριτή σχέση Εκκλησίας - Πολιτείας, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ευθυγραμμίζεται με το ακραία υπερσυντηρητικό και συχνά αντιευρωπαϊκό αφήγημα.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιθέσεις εις βάρος της διότι δεν έχει καταγγείλει –όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν– τη Συμφωνία των Πρεσπών ή ότι δεν χρησιμοποιεί πολεμοκάπηλη ρητορική για την Τουρκία, επειδή κατά τη φαντασία ορισμένων προσπαθεί να εξαφανίσει την ελληνική σημαία και να καταργήσει τον εθνικό ύμνο, ακόμη και για το ότι «δεν κάνει τον σταυρό της» την εγκάλεσαν κάποιοι (επινοώντας τα σχετικά σενάρια) ή, στο σκέλος των πιο γραφικών κατηγοριών, ότι το ντύσιμό της δεν συνάδει με τον ρόλο της…

Μάλιστα, μόλις προχθές η εφημερίδα «Δημοκρατία» αφιέρωσε το κύριο άρθρο της προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη ότι είναι μια Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μη αρεστή στον λαό» εξαιτίας της «εθνικά επίμεμπτης στάσης της στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Αντιστοίχως, σε άρθρο στην «Εστία», που ανήκει στον ίδιο όμιλο και πρωτοστατεί εξίσου στην προσπάθεια ύπουλης αποδόμησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υποστηριζόταν η θέση ότι η κ. Σακελλαροπούλου «μετέχει στον εκφασισμό του δημόσιου βίου».

Από τις κορυφαίες ίσως στιγμές που ομάδες υπερεθνικόφρονων και της σκληρής Δεξιάς ξεσηκώθηκαν εναντίον της ήταν το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα». Πάντως, η επιβεβαίωση ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια Πρόεδρος που τιμά με θεσμικό τρόπο και χωρίς κομματικούς συμβιβασμούς το αξίωμά της, ήταν η ενόχληση που εξέφρασε πριν από περίπου ένα μήνα μερίδα κομμάτων και εκπροσώπων του αριστερού φάσματος, επειδή φωτογραφήθηκε μπροστά από τον φράχτη του Εβρου στο πλαίσιο επίσκεψής της στην περιοχή...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr