Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Ρεσιτάλ υποκρισίας...


 ...με την επετειακή ανάρτηση Μητσοτάκη για το Περιβάλλον...

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις» έγραψε στον λογαριασμό του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα κοινωνικά του δίκτυα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην επέτειο σχεδόν ενός έτους από την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου Χατζηδάκη για το Περιβάλλον που μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση... της προστασίας περιοχών Natura, ικανοποίηση πελατειακών συμφερόντων, άνευ όρων διευκολύνσεις κάθε τύπου «επενδύσεων» ακόμα και μέσα σε περιοχές που χρήζουν προστασίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε εξορύξεις, εργοστάσια, ανεμογεννήτριες, ξενοδοχεία, έως και αυθαίρετα σε ποτάμια και δάση.

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις» αναφέρει στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

«Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας #WorldEnvironmentDay» προσθέτει, ενώ δημοσιεύει και βίντεο με τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησής του στον τομέα του περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται πως έχει περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τη Βουλή, λίγες ημέρες μετά την άρση του πρώτου lockdown και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, όταν μάλιστα η κυβέρνησή του αποφάσισε να αποκρύψει από την δημόσια διαβούλευση περισσότερα από 60 άρθρα, τα οποία παρουσίασε μόνο κατά την ψήφιση στη Βουλή.

Μερικά από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου που φέρει και την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη, που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος τότε, ήταν τα εξής:

Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης

Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

thepressproject.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.