Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Εκτροπή και ντροπή...


Η γλώσσα είναι απλή και «ξύλινη», όπως είναι πάντα η γλώσσα της Διοίκησης. Το νόημα, απολύτως κατανοητό. Το πολιτικό διακύβευμα ωστόσο είναι αδιανόητο. Μια ανάσα πριν από την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία επιτίθεται πάλι με σφοδρότητα στο πολίτευμα.

Η εγκύκλιος που απέστειλε τη Δευτέρα η Νομική Σύμβουλος του Κράτους, Ελένη Πασαμιχάλη, προς... το υπουργείο Μετανάστευσης και τους φορείς του είναι σαφέστατη: άκρα του τάφου σιγή για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλιώς διώξεις.

Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στην εξέταση υπαλλήλων ως μαρτύρων σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, την οποία πρακτικά απαγορεύει σε περίπτωση που οι υπάλληλοι καταθέσουν υπέρ των αντιδίκων και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κάτι τέτοιο «συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα»!

Οι υπάλληλοι δύνανται να καταθέσουν «μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου» και αυτό μόνο «κατόπιν εγγράφου αιτήματος του γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης».

Χωρίς καμία παραπομπή σε διάταξη νόμου ή σε άρθρο του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, η εγκύκλιος διαγράφει το γεγονός πως όλοι οι πολίτες έχουν καθήκον μαρτυρίας και αληθείας ενώπιον της Δικαιοσύνης, παροτρύνει τον μάρτυρα να καταθέσει προς το συμφέρον του ενός διαδίκου και περιγράφει με τρόπο θολό κάποια «συμφέροντα του Δημοσίου» που υπερτερούν της ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή εγκύκλιο που υποσκάπτει τα θεμέλια του πολιτεύματος, καταστρατηγεί τη διάκριση των εξουσιών, παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας, βάλλει κατά της ελευθερίας της Δικαιοσύνης, τορπιλίζει την έννοια της δίκαιης δίκης και υπονομεύει το καθήκον της αλήθειας του μάρτυρα.

Είναι επίσης η πιο γλαφυρή αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο η Δεξιά ευρύτερα και η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ειδικότερα αντιλαμβάνεται το κράτος και τους υπηρετούντες σε αυτό δημοσίους υπαλλήλους: το κράτος ως φέουδο και οι υπάλληλοί του ως αυλικοί, άβουλοι και χωρίς φωνή, εκτός αν αυτή αρθρώνεται «προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου».

Η αντισυνταγματικότητα της εγκυκλίου είναι καταφανής. Οπως εξίσου προφανής είναι και η στόχευσή της: να επιβάλει την εκτροπή ως καθεστώς στο Ελληνικό Δημόσιο, σήμερα στο υπουργείο Μετανάστευσης, αύριο παντού...

efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.