Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Η μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως...


Τη μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας από το 2011 κατέγραψαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)

Σύμφωνα με τον δείκτη, οι τιμές των τροφίμων τον Μάιο ήταν... 4,8% υψηλότερες από τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2010 - και 39,7% υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Ο FAO παρακολουθεί κάθε μήνα τις τιμές μιας σειράς τροφίμων: το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, η ζάχαρη και έλαια σπόρων, σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές και στα πέντε αυξήθηκαν, λόγω αύξηση στο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης.

Ο δείκτης έφτασε, λοιπόν, στο πιο υψηλό ποσοστό από το 2011, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και για το πώς οι μεγαλύτερες τιμές των τροφίμων θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Το άλμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω των «λοκντάουν» έφεραν μείωση της παραγωγής, άνοδο τιμών των πρώτων υλών, κλείσιμο της αγοράς και τοπικές ελλείψεις.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού, καθώς οι εθνικές οικονομίες βγαίνουν από τα «λουκέτα».

Πριν λίγες μέρες η η βρετανική κοινοπραξία λιανικής (BRC) εκτίμησε ότι ο καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να δουν ακόμα ακριβότερους λογαριασμούς στις αγορές τους το φθινόπωρο, καθώς αυξάνονται τα έξοδα.

Πηγή: BBC
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.