Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τα ενοίκια...


 Ως «άσκηση» παρουσίασε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των προηγούμενων ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, παραδεχόμενος πως η παραπάνω εξέλιξη θα φέρει την αύξηση μίας σειράς φόρων ακινήτων όπως αυτοί της μεταβίβασης και κληρονομιάς, της... γονικής παροχής, της δωρεάς ακινήτων, τον ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητου, τα δημοτικά τέλη και άλλα.

«Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές» δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Mega την Τρίτη.

Επιμένοντας να μιλά για «άσκηση», ο υπουργός υποστήριξε πως «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

Την εικόνα των αναπάντεχων αυξήσεων στα ενοίκια συμπληρώνει η σύσταση του υφιστάμενού του, υφυπουργού Οικονομικών και αρμόδιου για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, Θεόδωρου Σκυλακάκη, προς ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές των ενοικίων, ακολουθώντας ακριβές αυτές τις αυξήσεις στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο» δήλωσε ανερυθρίαστα ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των οικονομικών, ενώ σε αντίστοιχη «γλώσσα» απάντησε και στην επαπειλούμενη αύξηση των περίπου 20 φόρων που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, υποστηρίζοντας πως «οι πολύ χαμηλές αξίες, σήμαιναν ότι η αξία της περιουσίας των Ελλήνων ήταν χαμηλή και τώρα αυξάνεται».

Αξίζει να σταθεί κανείς και στα όσα προκύπτουν από τα λεγόμενα των δύο ανδρών για τα «κουρεμένα» ενοίκια και την κρατική στήριξη, καθώς και οι δύο ομονοούν πως ο Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνες που η πολιτεία θα προσφέρει αυτή την πενιχρή «βοήθεια».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει χρονική επέκταση του μέτρου αυτού, ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε πως «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό το μέτρο θα εξαντληθεί τον Ιούνιο. Πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσει η αγορά. Θα δούμε τα στοιχεία του Ιουνίου και ανάλογα θα πράξουμε. Η οικονομία έδειξε σημαντικές αντοχές. Ο σκοπός είναι όσο σταθεροποιείται η οικονομία, να αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης. Δε θα γίνει άμεσα αυτό, ακόμα έχουμε 4,5 δισ. μέτρα μπροστά μας».

«Είναι ο τελευταίος μήνας που θα ταλαιπωρήσουμε τους ιδιοκτήτες, από τον Ιούλιο δεν βρίσκουμε ότι υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το μέτρο με τα μειωμένα ενοίκια» είπε ακόμα πιο ξεκάθαρα ο Θ. Σκυλακάκης, ενώ για το πότε θα πληρωθούν τα μειωμένα ενοίκια των προηγούμενων μηνών, ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει πως «είναι δύσκολο να πληρώσουμε μέσα στον μήνα του προηγούμενου μήνα τα ενοίκια, του προ-προηγούμενου μήνα πληρώνονται συνήθως».

«Θα επιδιώξουμε μέχρι το τέλος του μήνα να κάνουμε τη σχετική καταβολή. Μέχρι σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν καταβληθεί περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ, αφορολόγητα. Για τον Απρίλιο υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες, όχι πολλές. Το κράτος έχει πάρει το βάρος να πληρώσει τα ενοίκια, στις τιμές πριν την υγειονομική κρίση, ενώ ξέρουμε ότι με κλειστά μαγαζιά υπήρχε ο κίνδυνος πολλοί συμπατριώτες μας να μην πληρώσουν καν ενοίκια. Αυτό επεκτείνεται τον Ιούνιο για τους κλάδους της εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, γυμναστήρια και τις επιχειρήσεις που επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Στο λιανεμπόριο θα συνεχίσει να έχει βοήθεια, αλλά πλέον με 40%» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών για το ίδιο θέμα...

thepressproject.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.