Το γεράκι της Blackwater μυρίστηκε... κέρδος...

0

 ... από τα εμβόλια του κορονοϊού...
Ο Έρικ Πρινς, ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater με το αιματηρό και ένοχο παρελθόν και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει μπίζνες και με την αφορμή της πανδημίας.

Σύμφωνα με... αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters έχει υπογράψει συμφωνία για την δημιουργία πειραματικού εμβολίου κατά το κορονοϊού, ενώ το προϊόν αναπτύσσεται από μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία με την ονομασία COVAXX.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το εμβόλιο έχει δείξει προς το παρόν καλά στοιχεία στην προστασία από τον ιό, επικαλούμενη μικρή μελέτη σε 60 άτομα στην Ταϊβάν. Δεν έχει, πάντως, δημοσιοποιήσει στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.
 
 Από την έναρξη της πανδημίας η COVAXX έχει συγκεντρώσει μερικούς σημαντικούς υποστηρικτές, όπως ο επιχειρηματίας Πίτερ Διαμαντίδης, συνιδρυτής της εταιρείας, αλλά και ο συγγραφέας και φιλάνθρωπος Τόνι Ρόμπινς, ενώ τον περασμένο Μάρτιο συγκέντρωσε 1,35 δισ. δολάρια από ατομικές δωρεές. 

Η εμπλοκή του Πρινς με την διάθεση του εμβολίου ρίχνει νέο φως στην... κούρσα κερδοφορίας με πρόσχημα την αβεβαιότητα που έχει φέρει η πανδημία. Οι συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων, άλλωστε, συνάπτονται αρκετά συχνά με απευθείας δεσμούς κυβερνήσεων με φαρμακευτικές εταιρείες ή μέσω παγκόσμιων οργανισμών και διπλωματικών διόδων.

Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να συμπεράνει πως ενεπλάκη αρχικά ο Πρινς ή εάν έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων, ενώ ο επιχειρηματίας δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters.

Πηγή κοντά στον ιδρυτή της Blackwater επισημαίνει ότι «ο Έρικ βοηθά έναν κατασκευαστή εμβολίων να στήσει δίκτυο διανομής», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η Νταϊάν Μέρφι, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της Vaxxinity Inc, ιδιοκτήτριας της COVAXX, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του πρακτορείου σχετικά με τον Πρινς και σε δήλωσή της περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι «η εταιρεία έχει δεχθεί δωρεές από πολλούς ανθρώπους, οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς τόσο επίσημα όσο και ανώνυμα».

Οι δραστηριότητες του Πρινς έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ για αρκετά χρόνια, πρώτα ως επικεφαλής της Blackwater, οι ένοπλοι φρουροί της οποίας είχαν εμπλακεί στη δολοφονία περισσότερων από δέκα Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη το 2007. Αφού αποχώρησε από την εταιρεία, ο Πρινς πίεσε για την ιδιωτικοποίηση του πολέμου στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατών στις συγκρούσεις και όχι του αμερικανικού στρατού, για να βρεθεί στη μέση έρευνας για πιθανή συνέργια της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Πρινς, πάντως, ζήτησε τη βοήθεια ενός πρώην στενού συνεργάτη του, του Πολ Μπέρεντς, ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή, ώστε να προωθήσει το πρότζεκτ της COVAXX.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σε μια σειρά από γραπτά μηνύματα προς τον Μπέρεντς, ο Πρινς περιγράφει τα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις εμβολίων.

«Υπάρχει δυνατότητα για συμβόλαια που θα χρεώνουν κάθε δόση μερικά δολάρια» φέρεται να αναφέρει σε ένα από τα μηνύματά του, ενώ παρουσίαζε και αποδείξεις για μια συμφωνία διανομής. Το συμβόλαιο φέρεται να έχει την υπογραφή του αντιπροέδρου της COVAXX, Μπράντον Σούρτερ, ο οποίος  επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει στο πρακτορείο.

Το έγγραφο αυτό, που φέρει ημερομηνία Οκτώβρη του 2020, αναφέρει ότι η εταιρεία Windward Capital με έδρα το Αμπού Ντάμπι έχει πάρει έγκριση να βοηθήσει στην διαδικασία δημιουργίας δικτύων διανομής. Το πρακτορείο, πάντως, αναφέρει ότι δεν βρήκε εταιρεία με τέτοιο όνομα στο Αμπού Ντάμπι, όμως η Windward Holdings είναι εγγεγραμμένη εκεί και χειρίζεται «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες». Η εταιρεία αυτή έχει τον Έρικ Πρινς ως μοναδικό μέτοχο.

Ο Πρινς είναι επίσης ο διαχειριστής εταιρείας με το όνομα Windward Wyoming LLC η οποία δηλώνει ότι έχει συμφωνία με την COVAXX για παγκόσμια διανομή. Η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2020.

Η COVAXX ιδρύθηκε στις αρχές του 2020 σαν θυγατρική της United Biomedical Inc (UBI), που κατασκευάζει διαγνωστικά τεστ και εμβόλια για ζώα. Τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενοποιήθηκε με την Vaxxinity.

Οι χρηματοδότες της COVAXX δεν άργησαν να ξεκινήσουν τη διαφήμιση των δυνατοτήτων του εμβολίου, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, με βάση πειραμάτων σε ζώα, πριν καν ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στην Ταϊβάν.

Τον περασμένο Οκτώβρη η εταιρεία και ο κολοσσός της ναυτιλίας Maersk ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για παγκόσμια διανομή του εμβολίου μόλις αυτό είναι διαθέσιμο. 

Τα στοιχεία, πάντως, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι ακόμη επαρκή. Η Vaxxinity δηλώνει ότι η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει την Φάση 1 των δοκιμών σε 60 εθελοντές ηλικίας 20-55 ετών και τώρα πραγματοποιεί νέα μελέτη στην ίδια χώρα με τη συμμετοχή σχεδόν τεσσάρων χιλιάδων ανθρώπων. Η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε Βραζιλία και Ινδία μέσα στο 2021.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)