Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Ένα drone πάνω από την ΕΛ.ΑΣ...


  Αναφορά για συστηματικές παραβάσεις στη χρήση φορητών καμερών...


Το ζήτημα της χρήσης φορητών καμερών από την ΕΛ.ΑΣ παρουσιάζεται συχνά στη δημόσια σφαίρα ως συνδυασμός «διαφάνειας» και «ασφάλειας», ενώ σε σωρεία περιστάσεων (κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις ξένων ηγετών) χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones, που... μεταφέρουν εικόνα από κεντρικές περιοχές των υπό επιτήρηση πόλεων. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ότι παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, αρνούμενη να δημοσιεύσει τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζει αυθαίρετα ως «εμπιστευτικά». Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης διαφάνεια είναι η μόνη λύση και το ΤhePressProject, μαζί με την οργάνωση Ηοmo Digitalis και τον δημοσιογραφικό οργανισμό Reporters United, προσπαθούν εδώ και μήνες να βρουν απαντήσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το ΤPP, οι Reporters United και πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της οργάνωσης Ηomo Digitalis, που ασχολείται με τα ψηφιακά δικαιώματα, στέλνοντας δύο επιστολές προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Μιχαήλ Καραμαλάκη. Στις επιστολές αυτές διατυπώσαμε ερωτήματα και υποβάλλαμε αιτήματα πρόσβασης στις σχετικές αποφάσεις που αιτιολογούσαν τη χρήση φορητών συστημάτων καταγραφής εικόνας και ήχου από την ΕΛ.ΑΣ κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου (15-18 Νοεμβρίου 2020), όταν μάλιστα είχε επιβληθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των τριών ατόμων σε όλη την Επικράτεια, αλλά και κατά την επέτειο θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6-7 Δεκεμβρίου 2020). Τα ερωτήματα είχαν να κάνουν με το αν η ΕΛ.ΑΣ είχε καταρτίσει απόφαση λειτουργίας πριν τη χρήση των drones, αν είχε διαβουλευθεί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και αν είχε εκπονήσει εκτίμηση επιπτώσεων.


Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Θάνου Καμήλαλη, πατήστε ΕΔΩ...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.