Και το Καλλιμάρμαρο στον Dior για επίδειξη μόδας...


Με πρωτοφανή τρόπο η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες των μνημείων που ανήκουν στην παγκόσμια κοινότητα και δεν «ανοίγει ρουθούνι». «Θα διαφημιστεί η χώρα» ψελλίζει το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Πολιτισμού δεν προβάλλει καμία αντίρρηση αλλά... πρόθυμα, μαζί με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποφασίζουν να τα εμπλέξουν σε εμπορικές συναλλαγές.

Τα μνημεία μας είναι παγκοσμίως γνωστά, με βαριά ιστορία, ύψιστο συμβολισμό και μάλλον ευτελίζονται παρά προβάλλονται όταν χρησιμοποιούνται ως φόντο ενώ την ίδια στιγμή τσαλακώνεται ο αρχαιολογικός νόμος.

Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία ότι πέντε εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι θα αποτελέσουν το σκηνικό για τα μοντέλα του οίκου Dior; Με κορυφαίο εξ αυτών την Ακρόπολη που θα παραχωρηθεί για δύο ημέρες για μια φωτογράφιση «Μπεν Χουρ» προκειμένου να αναβιώσει εκείνη του 1951. Οι άνθρωποι του οίκου Dior ζήτησαν την αποκλειστική παραχώρηση του μνημείου για 14 και 15 Ιουνίου, από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Με δεδομένο ότι λόγω θερινής περιόδου λειτουργεί με συνεχές ωράριο (8.00-8.00) θα κλείσει για τους επισκέπτες το συγκεκριμένο τρίωρο; Επιπλέον ζήτησαν (και έλαβαν αφού δόθηκε ομόφωνη γνωμοδότηση από το ΚΑΣ) την παραχώρηση του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης για τέσσερις ημέρες (12, 13, 14 και 15 Ιουνίου) καθώς θα αποτελέσει τον χώρο προετοιμασίας, με 24ωρη χρήση.

Για τις ανάγκες της φωτογράφισης-υπερπαραγωγής θα χρησιμοποιηθούν οκτώ 9μετρα φορτηγά που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό αλλά και το κέτερινγκ για το πλήθος των ανθρώπων που θα εργαστούν για την επίτευξη του εγχειρήματος. Να πού θα χρειαστεί και το τσιμέντο. Οπως έγινε γνωστό ο οίκος Dior θα καταβάλει μόλις 270.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το 2017, όταν ο οίκος Gucci ζήτησε να κάνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη, ήταν πρόθυμος να καταβάλει 2.000.000 ευρώ ως χορηγία στα αναστηλωτικά έργα της. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με πρόεδρο τη γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη, είχαν απορρίψει το αίτημα με ομόφωνη απόφαση και με το σκεπτικό ότι μια τέτοια εκδήλωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου.

Ποιος είναι ο ρόλος και η εμπλοκή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στο εγχείρημα που θα πάρει αμπάριζα πέντε εμβληματικά μνημεία; Η υπουργός Πολιτισμού και αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη δεν αισθάνεται το χρέος να υπερασπιστεί τα μνημεία και τον αρχαιολογικό νόμο; Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις ανησυχίες της για το νέο εγχείρημα της κυβέρνησης και θέτει το ερώτημα.

Σε κάθε μεγάλο οίκο μόδας από εδώ και στο εξής θα λέμε «ναι»; Μαζί με την Ακρόπολη παραχωρούνται στον Dior οι Ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του Διός στη Νεμέα, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και η αρχαία Αγορά των Αθηνών για φωτογράφιση, αεροφωτογράφιση, ημερήσιες και νυχτερινές λήψεις, χορευτικά δρώμενα με χρήση ηχείων και μουσικής κ.ά. Οπως ήταν αναμενόμενο χθες, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε θετική γνωμοδότηση για την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου...

Βασιλική Τζεβελέκου

efsyn.gr