Η ώρα για την απελευθέρωση της ΕΡΤ...


Το τελευταίο επεισόδιο με την ετσιθελική απόφαση της διοίκησης για καρατόμηση προϊσταμένων στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ έρχεται να προστεθεί στα αρκετά παραδείγματα αυθαιρεσίας από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τα... τελευταία χρόνια.

Μέσα σε κλειστά γραφεία και χωρίς καμία διακριτή και διαφανή (έστω προσχηματικά) διαδικασία η διοίκηση της ΕΡΤ και οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές αποφάσισαν ποιους προϊστάμενους των 19 περιφερειακών σταθμών θα αντικαταστήσουν. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί πως είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις βουλευτών, κομματικών παραγόντων, ακόμα και ιεραρχών για την επιλογή των νέων εκλεκτών. Αυτά θεωρούνται δυστυχώς κάτι παραπάνω από δεδομένα σε τέτοιες καταστάσεις και το πιθανότερο είναι ότι συνέβησαν και σ' αυτήν την περίπτωση.
Χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας της διοίκησης επί της διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων είναι ότι για οκτώ περιφερειακούς σταθμούς, όπου μάλλον δεν βρήκε εργαζόμενους της αρεσκείας της για προϊστάμενους, προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη διαδικασία αναζήτησης προσώπων εκτός σταθμού. Η συγκεκριμένη μάλιστα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν περιλαμβάνει κανένα αντικειμενικό κριτήριο επιλογής για την πρόσληψη.

Ειδικότερα, οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος προϊστάμενος, όπως αναφέρονται επί λέξει στην εν λόγω πρόσκληση ενδιαφέροντος: «Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν προσωπικότητα με επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές ικανότητες, προσήλωση στην επίτευξη των στόχων, οργανωτικότητα, ευελιξία, συνέπεια και επαγγελματισμό, καθώς και άριστη ικανότητα ομαδικής συνεργασίας».

Τα παραπάνω θα τα κρίνει το διορισμένο, στην πλειοψηφία του, από την κυβέρνηση διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να λάβει υπόψη του αντικειμενικά κριτήρια όπως προϋπηρεσία, σπουδές, διακρίσεις κτλ. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν έχει ως στόχο τη δίκαιη και αντικειμενική επιλογή προϊσταμένων, αλλά είναι μια προσπάθεια της διοίκησης να επιβάλει τους δικούς της επιστάτες και τοποτηρητές στους συγκεκριμένους περιφερειακούς σταθμούς.

Προφανώς, θα επιλεγούν και πάλι οι «άριστοι». Να σημειωθεί δε πως η διαδικασία είναι απόλυτα νομότυπη και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού της ΕΡΤ. Με άλλα λόγια, η αυθαίρετη συμπεριφορά της διοίκησης είναι απλά θεσμοθετημένη.

Για ακόμα μια φορά δεκάδες άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι των περιφερειακών σταθμών, που καθημερινά η δουλειά τους κρίνεται και αξιολογείται από όλους, αδικούνται και περιθωριοποιούνται. Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι στη διετία του «μαύρου» κράτησαν ανοικτούς και λειτουργικούς τους περιφερειακούς σταθμούς με τις δικές τους δυνάμεις και τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο ίσως αποτελεί και τον βασικό λόγο της εκδικητικής αυτής συμπεριφοράς εκ μέρους της Διοίκησης. Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός λόγος είναι να σωπάσουν και οι τελευταίες ελεύθερες φωνές στους περιφερειακούς της ΕΡΤ, αφού τα κεντρικά κανάλια και ραδιόφωνα βρίσκονται φανερά πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχο του διοικητικού μηχανισμού.

Η συνεχιζόμενη αυθαιρεσία της διοίκησης της ΕΡΤ, με τελευταίο θύμα της τους περιφερειακούς σταθμούς, δεν πρόκειται να σταματήσει όσο το Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο πρόεδρος και ο διευθύνων Σύμβουλος ορίζονται αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Δεν νοείται σε χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα (;) ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να ελέγχεται από έναν υπουργό, όπως συνέβαινε διαχρονικά, ή να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει εδώ και έναν χρόνο.

Η μόνη δημοκρατική, ρεαλιστική και επιβεβλημένη λύση για να αποκτήσουμε έναν ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα ανταποκρίνεται στον ρόλο του απέναντι στην ενημέρωση και στην κοινωνία είναι η ριζοσπαστική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΡΤ.

Πρώτος και βασικός άξονας του νέου πλαισίου λειτουργίας θα πρέπει να είναι η αποσύνδεση της όποιας κυβέρνησης από την επιλογή του διοικητικού σχήματος της ΕΡΤ. Στην απλή εκδοχή ενός τέτοιο μοντέλου, το Δ.Σ. της ΕΡΤ θα μπορούσε να ορίζεται και να ελέγχεται με ανοικτές διαδικασίες από ένα διευρυμένο συμβούλιο, αποτελούμενο από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως ομοσπονδίες εργαζομένων, πανεπιστήμια, ομοσπονδία ΑμεΑ, Περιφερειακά Συμβούλια, κοινωνία πολιτών κ.ά.

Το δεύτερο ζητούμενο στη θεσμική αλλαγή της ΕΡΤ είναι φυσικά η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού έργου. Δυστυχώς τα περιστατικά λογοκρισίας που έχουν καταγγελθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα δεκάδες άλλα που σημειώνονται καθημερινά χωρίς να καταγγέλλονται είναι η απόδειξη για το τι τελικά εξυπηρετεί το ισχύον καθεστώς της ΕΡΤ. Μια ελεύθερη ΕΡΤ σημαίνει ποιοτικότερη δημοκρατία....

Ηλίας Μαραβάς (Δημοσιογράφος ΕΡΤ Καλαμάτας)

efsyn.gr