Τίτλοι τέλους για την εποχή Νετανιάχου στο Ισραήλ;...

0


 Οδυνηρό, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το τέλος της 12ετούς θητείας του Μπένιαμιν Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο του Ισραήλ, καθώς, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνηση χωρίς το κόμμα Λικούντ.

Οι...επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, μπορεί και ημέρες, ωστόσο, όπως αναφέρει η Haaaretz, ο Ναφταλί Μπένετ, πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, έλαβε τη στήριξη των βουλευτών του ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Γιαΐρ Λαπίντ και άλλα κόμματα από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής, αφήνοντας εκτός το Λικούντ και τον επικεφαλής του, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η πρότασή του έγινε δεκτή ομόφωνα, ενώ ο Μπένετ φέρεται να δήλωσε ότι «οδεύουμε προς μια κυβέρνηση χωρίς τον Νετανιάχου». Είπε, ακόμη, ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως είναι «η κυβέρνηση των ονείρων μας», αλλά ο στόχος είναι να λειτουργήσει το σχήμα. 

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έχει λάβει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, λήγει την Τετάρτη, ενώ ο ίδιος στηρίζεται στην συμφωνία του με το ακροδεξιό κόμμα του Μπένετ για να αποκτήσει την πλειοψηφία. 

Φανερό εκνευρισμό αποπνέει η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, με την οποία κατακεραυνώνει τον Μπένετ, λέγοντας ότι «καλπάζει προς μια αριστερή κυβέρνηση με τη δικαιολογία να αποτρέψει νέες εκλογές».

«Το μόνο πράγμα που είναι συνεπές για τον Μπένετ είναι η εξαπάτηση των ψηφοφόρων του και των υπόλοιπων ψηφοφόρων της δεξιάς, και το πέταμα στα σκουπίδια των «αρχών» για τις οποίες μιλούσε, όλα προκειμένου να είναι πρωθυπουργός με κάθε τίμημα», σχολίασε το κόμμα του Νετανιάχου.

Η τελευταία προσπάθεια από τον Νετανιάχου

Νωρίτερα, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, καταθέτοντας πρόταση τόσο στον Μπένετ, όσο και στον Γκίντεον Σααρ, αρχηγό του κόμματος «Νέα Ελπίδα», για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου προτείνει στους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μοιραστούν την πρωθυπουργία «σπάζοντας» την θέση σε τρεις χρονικές περιόδους. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη απόγνωσης, ενώ συνοδεύτηκε με τη γνωστή τρομολαγνεία περί κινδύνου να πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς.

Ο Σάαρ απέρριψε την πρόταση αυτή δηλώνοντας «έχουμε δεσμευθεί να αντικαταστήσουμε τον Νετανιάχου και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Αρκετοί ηγέτες δεξιών κομμάτων, επίσης, προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους δύο συντηρητικούς πολιτικούς.

«Από τη θέλησή μας να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές διαφορές και να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσουμε μια αριστερή κυβέρνηση που θα βάλει σε κίνδυνο τη χώρα, εμείς οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων ζητάμε από τον Ναφταλία Μπένετ και τον Γκίντεον Σάαρ να αποδεχτούν την πρόταση του πρωθυπουργού και να διορίζουν έναν εκπρόσωπο της Δεξιάς στο υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)