Αδέλφια στις ΗΠΑ πήραν αποζημίωση 75 εκατ. δολάρια...

0

 
...για έγκλημα που δεν είχαν κάνει...

Αποζημίωση της τάξεως των 75 εκατομμυρίων δολαρίων εισέπραξαν έπειτα από απόφαση δικαστηρίου στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ δύο αδέλφια, που έμειναν στη φυλακή πάνω από τρεις δεκαετίες για έγκλημα που... δεν διέπραξαν.

Ο Χένρι ΜακΚόλουμ και ο ετεροθαλής αδελφός του Λίον Μπράουν καταδικάστηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983. Το 2014 προέκυψαν νέες αποδείξεις DNA, που οδήγησαν στην απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Με τον διακανονισμό ο καθένας τους θα λάβει από 31 εκατομμύρια δολάρια- ένα εκατομμύριο για κάθε χρόνο που έμειναν στη φυλακή- συν 13 εκατομμύρια ως κυρωτική αποζημίωση. 

«Ευχαριστώ το Θεό», δήλωσε δακρυσμένος ο ΜακΚόλουμ, την ώρα που αποχωρούσε από το δικαστήριο μαζί με τον αδελφό του, σχεδόν επτά χρόνια μετά την απόφαση δικαστή να αφεθούν ελεύθεροι. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί αθώοι άνθρωποι στη φυλακή. Και δεν τους αξίζει να είναι εκεί», συμπλήρωσε.

Τον Σεπτέμβριο του 1983 η αστυνομία στο Ρεντ Σπρινγκς, μια μικρή πόλη της Βόρεια Καρολίνας, βρήκε το άψυχο σώμα ενός 11χρονου λευκού κοριτσιού σε ένα χωράφι. Την επόμενη ημέρα, με πληροφορίες από συμμαθητή τους, συνέλαβαν τον ΜακΚόλουμ και τον Μπράουν, δύο αφροαμερικανούς έφηβους 19 και 15 ετών αντίστοιχα.

Έπειτα από πολύωρη ανάκριση, δίχως την παρουσία δικηγόρου, οι αστυνομικοί φέρεται να ανάγκασαν τους δύο να υπογράψουν έτοιμες ομολογίες, με τις οποίες ενέπλεκαν ο ένας τον άλλον στο έγκλημα. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τα δύο αδέλφια είχαν γνωστικές δυσκολίες και μετά βίας μπορούσαν να διαβάσουν, να γράψουν ή να κατανοήσουν τι υπέγραφαν.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ποτέ δεν υπήρξαν αποδείξεις που να συνέδεαν οποιονδήποτε από τους δύο με το έγκλημα. Το 2014 τα αποτελέσματα τεστ DNA απέδειξαν τον πραγματικό δράστη. Ήταν ο Ρόσκο Άρτις, ένας καταδικασμένος δολοφόνος που εξέτιε ισόβια ποινή για άλλες, παρόμοιες κατηγορίες...

gazzetta.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)