Η εστίαση 6 μήνες μετά...

0

 
Εμπόδια και Αβεβαιότητες...

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει με τους αρμόδιους των καταστημάτων για το άνοιγμα, δεν συμβουλεύεται ανθρώπους της εστίασης, να συζητήσει τους όρους κάτω από τους οποίους πρέπει να ανοίξουμε. Ούτε προμηθευτές μπορούμε να βρούμε και αναγκαστήκαμε... μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα να τους πούμε να έρθουν να μας αφήσουν τα πράγματα, γιατί από Μεγάλο Σάββατο μέχρι Τρίτη είναι μέρες αργίας» - Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης μιλούν για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αβεβαιότητα γύρω από την επανεκκίνηση λειτουργίας του κλάδου τη Δευτέρα.

Το ότι ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα, είναι μια.. κουβέντα. Ή πιο σωστά, μια κυβερνητική απόφαση. Στην πραγματικότητα επικρατεί πλήρης αβεβαιότητα ακόμα και στους ίδιους τους ανθρώπους της εστίασης, για το αν θα ανοίξουν, πότε θα ανοίξουν, με ποιους υπαλλήλους, με τί ωράριο, ακόμα και για το τί θα βάλουν στους καταλόγους τους, δεδομένου ότι από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, είναι μέρες αργίας.

Πέραν όλων αυτών, ένας ακόμα προβληματισμός για τους ανθρώπους του κλάδου, είναι το ωράριο λειτουργίας, καθώς θα κατεβάζουν ρολά από τις 11 το βράδυ και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούν τα καταστήματά τους να παραμείνουν ανοιχτά ούτε 8 ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν με πόσους εργαζόμενους θα επαναλειτουργήσουν και δεν είναι βέβαιο τί θα προτιμήσουν τελικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι: αν δηλαδή θα εργαστούν ή θα παραμείνουν σε αναστολή, στην περίπτωση που συνεχιστεί το καθεστώς αναστολής, αφού ακόμη και αυτό είναι στον αέρα.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, των καταστηματαρχών δεν περιορίζεται στα μέτρα που έχουν επιβληθεί, αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα λάβουν τις επιδοτήσεις ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, μιας και ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να δηλώσουν συμμετοχή όσοι είναι δικαιούχοι.

Μπορεί να έγιναν ανακοινώσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, η οποία έχει ήδη αρχίσει, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, να πιστώνεται σε 300.000 καταστήματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή, γεγονός είναι, όμως, ότι ο συγκεκριμένος «γύρος» θα έτρεχε στις αρχές Απριλίου και τελικά καθυστέρησε. Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, επιστρεπτέα προκαταβολή 8 δεν θα δοθεί.

Όλα αυτά καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση για τα καταστήματα, τα οποία παραμένουν κλειστά, τουλάχιστον, τους τελευταίους 6 μήνες. Εξ’ ου και η πτώση του τζίρου κατά 66% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο λειτουργία της εστίασης εκδόθηκε μόλις την Μεγάλη Παρασκευή, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει από τις 21 Απριλίου την επανέναρξη του κλάδου. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 5:00 μέχρι τις 22:45 και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, θα επιτρέπεται μόνο σε καθήμενους πελάτες η παραμονή, δεν θα επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής, η χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες είναι υποχρεωτική κατά το χρόνο αναμονής και ανά τραπέζι θα κάθονται μέχρι 6 πελάτες.

Πώς βλέπουν, όμως, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων;

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο, πατηστε ΕΔΩ...

Πηγη thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)