Αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης για το Sofagate ο Μισέλ...

0

 
Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέφερε από αϋπνίες μετά το επεισόδιο, γνωστό ως «sofagate», που έλαβε χώρα στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και η L'Echo, η οποία δημοσιεύεται με τον τίτλο «Ελπίζω να... μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε στην ουσία».

 
Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέφερε από αϋπνίες μετά το επεισόδιο, γνωστό ως «sofagate», που έλαβε χώρα στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ αυτών και η L'Echo, η οποία δημοσιεύεται με τον τίτλο «Ελπίζω να μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε στην ουσία».

Το εν θέματι περιστατικό συνέβη στο προεδρικό μέγαρο του Τούρκου Προέδρου, όταν ο Michel βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Όταν όμως οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εισήλθαν στην αίθουσα υποδοχής, βρήκαν μόνο δύο πολυθρόνες, μια από τις οποίες προοριζόταν για τον Erdogan. Ο Michel έκατσε στη δεύτερη πολυθρόνα, αφήνοντας την von der Leyen «ξεκρέμαστη». Προτιμώντας η ίδια να μην κάνει σκηνή, πήρε μια θέση στον καναπέ στο πλάι του δωματίου. Ο Βέλγος πολιτικός κατηγορήθηκε αμέσως για την άδικη συμπεριφορά του, ιδιαίτερα επειδή οι δύο πρόεδροι ήρθαν να συζητήσουν για την ισότητα των φύλων και την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Η διευθέτηση των καθισμάτων ήταν ταπεινωτική και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Δεν κοιμάμαι καλά μετά από αυτό το περιστατικό, το οποίο παίζει συνέχεια στο μυαλό μου», ομολόγησε.

 Επισήμως, οι πηγές της Ε.Ε. κατηγορούν την έλλειψη πρόσβασης από την Άγκυρα στην υπηρεσία πρωτοκόλλου του Michel πριν από τη συνάντηση. Η υπηρεσία πρωτοκόλλου της νon der Leyen δεν ήταν παρούσα για ασαφείς λόγους που σχετίζονται με την Covid-19.

O Michel εξηγεί σχετικά: «Φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του Συμβουλίου δεν είχαν πρόσβαση στην αίθουσα, όπου θα γινόταν η συνάντηση και δεν είχαν πλήρη ενημέρωση, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των καθισμάτων, γεγονός που οδήγησε στην αντίληψη ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση, που ήταν ταπεινωτική. Εξέφρασα με τον πλέον έντονο τρόπο τη θλίψη μου τόσο απέναντι στην Πρόεδρο της Επιτροπής όσο και απέναντι στις γυναίκες που αισθάνθηκαν προσβεβλημένες».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πρόθυμος να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης. «Αναλαμβάνω την ευθύνη μου για το συμβάν. H Ursula von der Leyen μετέφερε το μήνυμα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Εάν είχα προσφερθεί να προσφέρω τη θέση μου, μπορεί να είχε εκληφθεί ως πατερναλιστικό. Φοβόμουν μην τυχόν και προκαλέσω επεισόδιο. Εργαστήκαμε σκληρά επί μήνες και για πρώτη φορά υπήρχε μία εύθραυστη ελπίδα για εκ νέου εμπλοκή σε διάλογο με στόχο μία λιγότερο αρνητική σχέση. Εάν είχα αντιδράσει με έναν εμφανή τρόπο μπροστά στην κάμερα, θα μπορούσα να είχα ακυρώσει όλες αυτές τις προσπάθειες και προετοιμασίες».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου θα αντλήσουν τα δέοντα συμπεράσματα και ότι θα διασφαλίσουν ότι παρόμοια περιστατικά δε θα λάβουν χώρα στο μέλλον. «Λυπάμαι πολύ για την εντύπωση που δόθηκε, για τον πρόσθετο λόγο επειδή απέτρεψε τη δυνατότητα προβολής μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης σε ένα τόσο σημαντικό γεωπολιτικό θέμα. Η εργασία που έγινε επί σειρά μηνών επέτρεψε τη δημιουργία μίας ισχυρής και εύρωστης θέσης που έχει αντίκτυπο».

Στο θέμα των εντάσεων με την Τουρκία δήλωσε: «Εδώ και κάποιους μήνες, οι εντάσεις στη Μεσόγειο μάς έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από πλευράς μου, ήμουν εστιασμένος στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της Ε.Ε. κατά τρόπο πειστικό».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν αναμένει, σε συνέχεια της εν λόγω συνάντησης, η Τουρκία να παύσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Michel αναγνωρίζει ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας», συμπληρώνοντας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ursula ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση έναντι της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Michel κατέστησε σαφές ότι είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής οι επιμέρους πτυχές της Κοινής Δήλωσης και ενδεχόμενης ανανέωσής της. «Μετά τη συνάντηση που είχαμε, γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι προτεραιότητες της Τουρκίας, ποιες είναι οι δικές μας, και τώρα η Επιτροπή θα αναλάβει να προετοιμάσει την συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, επεσήμανε ότι οι μήνες του Ιουνίου και του Ιουλίου θα είναι σημαντικοί, «επειδή θα πρέπει να επικυρώσουμε αυτά τα σχέδια με στόχο να κινητοποιήσουμε τα κονδύλια το συντομότερο δυνατό». Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστεί δεύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, ο ίδιος απέκρουσε ισχυρισμούς που θέλουν το αμερικανικό σχέδιο ανάκαμψης να είναι πιο εύρωστο από το ευρωπαϊκό. Αναγνώρισε ότι η υλοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Ευρώπη κινείται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να στρέφονται σε άλλα εμβόλια, όπως η Γερμανία στο ρωσικό. Πεποίθησή του είναι ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και οι παραδόσεις εμβολίων. Αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη. Το θέμα αυτό με όλες τις πτυχές του θα συζητηθεί στο επόμενο Ε.Σ.».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το «διαβατήριο εμβολιασμού», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε κατ' αρχάς ότι θα πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο. «Βούλησή μας είναι να εργαστούμε στην κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά δε μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια».

Μαρία Ψαρά

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)