Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Mε την ευλογία του Θεού...


 Σε πείσμα όσων εξοργίζονται με αυτή την εικόνα, ο αγιασμός των ΜΕΘ δεν υπονομεύει την επιστήμη, ούτε αποκαλύπτει πόσο θρησκόληπτη και καθυστερημένη είναι η ελληνική κοινωνία.

Τουναντίον, προδίδει τον συμβιβασμό της εκκλησίας μαζί της. Η... θρησκεία έχει παραδώσει την επικράτεια του σώματος στην ιατρική, για να διατηρήσει το βασίλειο του πνεύματος.

Οι πιστοί μπορεί να ευχαριστούν την Παναγία όταν σώζονται από κάποια αρρώστια στο νοσοκομείο, αλλά έχοντας ήδη πάει στο νοσοκομείο, αναγνωρίζουν έμπρακτα το πρωτείο της ιατρικής στα της σάρκας, και ας ορκίζονται σε εκείνο της θρησκείας.

Είναι μια πραγματικότητα που η ηγεσία της εκκλησίας έχει αποδεχτεί.

Έτσι, αντί να δώσει μια χαμένη μάχη απέναντι στην επιστήμη, επιχειρεί να την ενσωματώσει στο δικό της συμβολικό σύμπαν, ως μια ακόμη δημιουργία του ανθρώπου με την ευλογία του Θεού.

Διατυμπανίζει τη νίκη της για να διασκεδάσει την ιστορική ήττα της.

Η ειρωνεία είναι ότι οι πιστοί αντιλαμβάνονται έστω και εμπειρικά αυτόν τον διαχωρισμό, αποδίδοντας τα του γιατρού στον γιατρό και τα του Θεού στον Θεό.

Όχι όμως και οι φανατικοί οπαδοί της επιστήμης που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχει εξαλείψει τη θρησκεία.

Οι θρήσκοι δηλαδή επιδεικνύουν μια πιο απομαγευμένη στάση απέναντι στα πράγματα, από τους «πιστούς» της επιστήμης. Τελικά ποιος είναι ο διαφωτισμένος;

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.