Εκλογές στην Αλβανία: Προς αυτοδυναμία ο Ράμα – Έπεσαν έξω τα exit poll


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στην Αλβανία, η οποία ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας εκλογής νέου κοινοβουλίου, το βράδυ της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων.

Η καταμέτρηση στο 4.619 από τα  5.199 εκλογικά τμήματα δίνει προβάδισμα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με 49% έναντι 39% της Ενωμένης αντιπολίτευσης με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα και 7.0% του Κινήματος Σοσιαλιστικής Ένταξης. 

Η συμμετοχή των εκλογέων ανήλθε στο 48%, ποσοστό αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν το 2017.

Εάν επανεκλεγεί για τρίτη θητεία ο πρωθυπουργός Ράμα, θα καταφέρει κάτι που κανείς δεν έχει επιτύχει στη μετακομμουνιστική Αλβανία.

Ο πολιτικός επιστήμονας Μίχαελ Βάιχερτ, ειδικός σε θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είχε δηλώσει στην Deutsche Welle το Σάββατο πως πιστεύει ότι ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών έχει πιθανότητες να κερδίσει και αυτές τις εκλογές, αλλά μόνο «αν καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες ομάδες ψηφοφόρων, από άλλα κοινωνικά στρώματα».

Έπεσαν έξω τα exit poll

Τα πρώτα Exit Poll το βράδυ της Κυριακής έδιναν στον Έντι Ράμα αριθμό βουλευτικών εδρών που δεν αρκούσε προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προέβλεπαν πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα αποσπούσε 65 έναντι 63 των αντιπάλων του, ενώ απαιτούνται 71 έδρες για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας.