Δώστε τώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής...

0


 Το τελευταίο αλαλούμ με το άνοιξε - κλείσε των επιχειρήσεων, στην πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας κορονοϊού, είναι το αποκορύφωμα της κυνικής πολιτικής χρήσης της λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από την κυβέρνηση.

Η σπουδή της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα, χωρίς αυτό να στηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και να είναι πρόταση της Επιτροπής, οδήγησε σε... ένα ακόμα φιάσκο με ένα μπρος - πίσω που είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζουμε.

Την ώρα που το ΕΣΥ ασφυκτιά, οι κουρασμένοι πολίτες δεν βλέπουν καμία λογική στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Είναι το τελειωτικό χτύπημα στην απαραίτητη συνοχή που πρέπει να έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης μιας τεράστιας για τη ζωή όλων μας απειλής.

Το βλέπουμε παντού. Οι πολίτες έχουν χαλαρώσει, καθώς η ίδια η κυβέρνηση με τις παλινωδίες της, την υπαγόρευση αποφάσεων στην Επιτροπή και το σήμα χαλάρωσης από την Πάρνηθα μέχρι την Ικαρία, δεν εμπνέει πια καμία εμπιστοσύνη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας.

Το NEWS 24/7 είχε εγκαίρως επισημάνει τη δυσλειτουργία της Επιτροπής και τις αποφάσεις που πολλές φορές έμοιαζαν να εξυπηρετούν τη μικροπολιτική και όχι τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, τα ρεπορτάζ επιβεβαιώνονται με τον πιο σκληρό τρόπο, αλλά αυτή τη φορά όπως όλοι οι νουνεχείς είχαν προβλέψει, θύματα αυτής της χυδαίας πρακτικής πέφτουν και οι ίδιοι οι ειδικοί.

Είναι πια φανερό ότι αν η οργή του κόσμου αυξηθεί, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους ειδικούς, τους οποίους όποτε βολεύει "ακούει ευλαβικά" και όποτε δεν βολεύει τους αγνοεί.

Οι επιστήμονες έχουν βέβαια ευθύνη, εφόσον έβαλαν πολιτικό νερό στο επιστημονικό κρασί τους, ωστόσο οφείλουν έστω και την ύστατη στιγμή να προστατέψουν το κύρος τους και να μιλούν δημόσια κάθε φορά που επιχειρείται παρέμβαση, που δεν έχει σχέση με τα επιδημιολογικά, αλλά με τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη να δοθούν τα πρακτικά της Επιτροπής στη δημοσιότητα, είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Όχι μόνο για να αποκαλυφθεί ο τρόπος λήψης των αποφάσεων και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά για να αλλάξουμε ρότα έστω και τώρα.

Ο κίνδυνος είναι εδώ και είναι θανάσιμος. Οι επιστήμονες δεν πρέπει να συνεχίσουν να συμπράττουν σε παιχνίδια μικροπολιτικής, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οφείλουν με κάθε τρόπο να αντιδράσουν και να προστατέψουν τους πολίτες, τους εαυτούς τους και την επιστήμη τους...

Μάνος Χωριανόπουλος

news247.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)