Τάφου σιωπή για την παρέμβαση Μητσοτάκη...


 Κυρία Μενδώνη, θα απαντήσετε επί της ουσίας; Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς;...

 Εκταση πήρε, και σε υπουργικό επίπεδο, το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», «Ο τάφος, το ευχαριστήριο και η “παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη”». Καθώς το ρεπορτάζ τρέχει, νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως.

Ο... Α.Φ. Παπαδάκης ήταν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της χώρας. Ο ίδιος δεν έκανε οικογένεια, ούτε άφησε απογόνους, βοήθησε τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης και άφησε ως κληροδότημα όλη του την περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέθανε το 1878 και το ελληνικό κράτος τον τίμησε με ένα ταφικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο (απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά), το οποίο θεωρείται ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης, καθώς το κοσμεί και ένα γλυπτό του σημαντικότερου ίσως Ελληνα γλύπτη του 19ου αι., Γεωργίου Βρούτου. Εκεί και ετάφη ο ευεργέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επί κατοχικής, δωσιλογικής κυβέρνησης Τσολάκογλου, αντιστράτηγος Παναγιώτης Δεμέστιχας, «καρπώθηκε» το ταφικό αυτό μνημείο ως «οικογενειακό» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (αναλυτικά στο χθεσινό ρεπορτάζ). Τα κατοπινά χρόνια, μπήκε στο μνημείο και η προτομή του και πάνω στη μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα χαράχτηκαν τα ονόματα των «νέων κατοίκων» του, του ίδιου και των συγγενών του. Οπότε το ταφικό μνημείο, εκτός από ιστορικό, έγινε και ιδιωτικός τάφος με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις επάνω του. Βέβαια, όταν το 2001 χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας», δεν διευκρινίζονταν αν η επιπρόσθετη προτομή του δωσίλογου ανήκε ή όχι σε αυτό -κάτι που προσπάθησαν να κάνουν το 2021, δίχως αποτέλεσμα τελικά.


Πράγματι, πριν λίγες μέρες, μια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν αποχαρακτήρισε το μνημείο ως «ιστορικό» μεν, αλλά εισηγήθηκε να απομακρυνθούν «οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο», καθώς «αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενό του». Ουσιαστικά ζητά «με κατάλληλο τρόπο και την επίβλεψη της ΥΝΕΜΤΕΑΑΣΕΚ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων), να απαλειφθούν» τα ονόματα αυτά, αλλά και «η μαρμάρινη προτομή του αντιστράτηγου που ενταφιάστηκε μεταγενέστερα να μεταφερθεί αλλού, και στο μέλλον, μετά τον ενταφιασμό οιουδήποτε δικαιούχου χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002, να μην εκτελείται οποιαδήποτε επιπλέον επέμβαση στο μνημείο χωρίς να έχει δοθεί η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων».

Η εισήγηση αυτή (30.3.2021) ακυρώθηκε ουσιαστικά πέντε μέρες μετά (5.4.2021) με απόφαση της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, εφόσον προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ., Ι. Μπούγα. Ετσι, βγήκε νέα απόφαση με την οποία ανακαλείται η «από 30.3.2021 διαβιβασθείσα εισήγηση της Διεύθυνσής μας που αφορά τη συμπλήρωση ή μη της Υ.Α. χαρακτηρισμού ως μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, του αναφερόμενου στο θέμα, ταφικού μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσής μας».



Η εισήγηση της υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για την απομάκρυνση μεταγενέστερων επεμβάσεων «που αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο» και δεξιά η ανάκληση της εισήγησης που έγινε 5 ημέρες μετά

Ποια είναι άραγε αυτά τα «νέα στοιχεία» που ήρθαν στο φως μέσα σε μόλις πέντε μέρες; Μήπως μια παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε η κ. Μενδώνη να δράσει άμεσα, όπως και έκανε; Αυτό ακριβώς έγινε!

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Νόρας Ράλλη, πατήστε ΕΔΩ...