Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο το Ελλάδα 2.0...


 Εκτός τόπου και χρόνου αποδείχθηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα έκανε «παρέλαση» στις Επιτροπές της Βουλής κατά την παρουσίαση του Ελλάδα 2.0.  Όλα τα κόμματα αποδόμησαν όχι μόνο την έλλειψη διαβούλευσης, αλλά και το περιεχόμενο του... κυβερνητικού σχεδίου, αυξάνοντας τον εκνευρισμό στο Μαξίμου.


Κριτική

Η κριτική αφορούσε:

* Την έλλειψη διαβούλευσης, από την οποία αποκλείστηκαν οι κοινωνικοί φορείς και κυρίως οι μικρομεσαίοι.

* Την κατεύθυνση της χρηματοδότησης μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις επειδή ο δανεισμός θα γίνεται με τραπεζικά κριτήρια. Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις.

* Την έμφαση στις ΣΔΙΤ αντί για την παρέμβαση του δημόσιου τομέα.

* Την απουσία της αντιμετώπισης των ανισοτήτων.

* Την οπισθοχώρηση στα εργασιακά (μισθοί, όροι εργασίας κ.ά.).

* Τις ελάχιστες αναφορές στην κλιματική αλλαγή.

«Μακάρι ο Θόδωρος Σκυλακάκης να χρησιμοποιούσε τη λέξη ανισότητες τόσο συχνά όσο τα ΣΔΙΤ - τα ανέφερε τουλάχιστον δεκαπέντε φορές στην ομιλία του» σχολίασε δεικτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι Μνημόνιο χωρίς Μνημόνιο» από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται. Υπογράμμισε ακόμη την απουσία διαβούλευσης και την «ιδεοληψία της Ν.Δ. απέναντι σε κάθε δημόσια πρωτοβουλία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως υπήρξε επενδυτικό κενό για μία δεκαετία, αλλά ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης του απάντησε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε τη χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς». Ο Αλ. Χαρίτσης προειδοποίησε ότι θα αποκλειστούν από τις χρηματοδοτήσεις οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις γιατί δεν θα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει «ένα παρωχημένο μοντέλο, που δοκιμάστηκε τις δεκαετίες 1990 και 2000 και απέτυχε» τόνισε η  Έφη Αχτσιόγλου. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το Ελλάδα 2.0 δεν αφορά τις άμεσες πληγές της κρίσης, καθώς υπάρχει «παντελής έλλειψη σχεδίου επανεκκίνησης», ενώ «ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων».

Μέσα σε έξι χρόνια θα δημιουργηθούν μόνο 180.000 θέσεις εργασίας, τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «επιδιώκετε μια χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας». Αναφέρθηκε ειδικά στον κατώτατο μισθό, ο οποίος δεν θα προκύπτει από συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά από τεχνοκράτες...

Με παραδείγματα, όπως της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, ο Πάνος Σκουρλέτης περιέγραψε την αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Αναρωτήθηκε ακόμη αν με τα τραπεζικά κριτήρια «θα δανειοδοτηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις σε καινοτόμους τομείς ή οι γνωστοί οικονομικοί παράγοντες θα συνεχίζουν να λυμαίνονται τα διάφορα κατά καιρούς πακέτα».

«Από πότε ο πολίτης έγινε πελάτης; Θα πληρώνει μήπως και έξτρα τις υπηρεσίες;», ρώτησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Όλγα Γεροβασίλη καταγγέλλοντας την «πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τον ρόλο του ως εργαλείο για την ανάπτυξη και από τον ρόλο του για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων».

Μόλις το 2% των 31 δισ., δηλαδή 600 εκατ. ευρώ, δίνονται για την πρόνοια, εκ των οποίων 180 εκατ. σπαταλούνται σε άχρηστες καταρτίσεις τύπου «σκόιλ ελικίκου» και από αυτά μόνο τα 50 εκατ. αφορούν δικαιούχους της πρόνοιας, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Μνημόνιο 5.0

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ταμείο ανάκαμψης αφορά τους λίγους και αδιαφορεί για τους πολλούς» υπογράμμισε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό με κυρίαρχο μέλημα τη γρήγορη απορρόφηση των πόρων».

«Αντί για Ελλάδα 2.0, πρέπει να μιλάμε για Μνημόνιο 5.0» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απέκρυψαν τις 2.000 σελίδες που συζητούν με την Κομισιόν

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρουσιάσει τις 2.000 σελίδες του Σχεδίου Ανάπτυξης που συζητά με την Κομισιόν ακόμη και στη Βουλή όπου έγινε η πρώτη ενημέρωση για το Ελλάδα 2.0. «Αυτή η στιγμή, το σύνολο του Σχεδίου δεν είναι διαθέσιμο διότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και, απαντώντας στην κριτική για απουσία των κοινωνικών φορέων από την κατάρτιση του Σχεδίου, δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως «η συμμετοχή των φορέων θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην κυρίως συζήτηση, όταν θα έχουν όλη την εικόνα του Σχεδίου».

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε από τους υπουργούς ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ελλάδα 2.0, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να προκύψουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ. Τον στόχο αυτό, που προφανώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας ότι από τα δάνεια του ταμείου ανάκαμψης θα κινητοποιηθούν οι ιδιωτικοί επενδυτικοί πόροι, καθώς «θα απαιτηθούν συνέργειες με άλλες εθνικές, κλαδικές και τομεακές πολιτικές μέσω των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και μέσων».

Την ίδια ώρα ο Θ. Σκυλακάκης άφηνε αιχμές και για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. λέγοντας ότι την τελευταία δεκαετία «έχουμε μεγάλο επενδυτικό κενό, έχουμε μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων. Είμαστε πολύ πίσω»...

Κώστας Πουλακίδας

ΑΥΓΗ