Σχέδιο... Μr. Bean...


 ... από Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση του ΑΠΘ...

Aν δεν ήταν τόσο τραγική η προχθεσινή επιχειρησιακή «νίλα» της αστυνομίας, που προσπάθησε για άλλη μια φορά να «χτυπήσει» τη φοιτητική κατάληψη, θα την έλεγες και κωμική, αφού, χθες, προσπάθησε να τη διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση! Ακαριαίο αποτέλεσμα; Κατάφερε να...

τριπλασιάσει αυτομάτως τον αριθμό των φοιτητών που βρίσκονται μέσα στην Πρυτανεία, να αφυπνίσει δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης και να προκαλέσει την αποτελεσματική αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ απέναντι στην κατασταλτική λογική της κυβέρνησης.

Δύο μεγάλες πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μαζική συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων και ανέργων ήταν η απάντηση των δημοκρατικών πολιτών απέναντι στις αστυνομικές πρακτικές που είδαμε να εξελίσσονται τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας. Ολοι αυτοί, όμως, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, μάλλον δεν κατάλαβαν καλά...

Οπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΘ, «βραδινές ώρες (08-03-2021) από αστυνομικούς διαφόρων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος περίπου 100 ατόμων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα σε παρακείμενες οδούς (Εθνικής Αμύνης, Ιασωνίδου κ.λπ.), έπειτα από σχετικό διαδικτυακό κάλεσμα, το οποίο προέτρεπε την είσοδο στους χώρους του ΑΠΘ».

Και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε δήλωση ή δημοσίευμα περί δήθεν αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Δεν μας λένε όμως οι εμπνευστές της ενδιαφέρουσας αυτής ανακοίνωσης, αφού η Πρυτανεία ήταν ήδη υπό κατάληψη, τι νόημα είχε η κινητοποίηση τόσο ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για ελέγχους; Και τελικά τι σημαίνει η φράση «περί δήθεν αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης»; Μήπως ότι καταδικάζουν την προηγούμενη απόπειρα εκκένωσης που έκαναν ή ότι δεν σκοπεύουν να ξανακάνουν;

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από τις πέντε προσαγωγές «υπόπτων» που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της προχθεσινής της επιχείρησης στο ΑΠΘ, μόνο ένας 23χρονος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος το ίδιο βράδυ με προφορική εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας, αφού εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και απείθεια.

Το πολιτικό σκηνικό

Κατήφεια και γκρίνια στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της πόλης. Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. κάνουν λόγο για ήττα που ήρθε κατόπιν της πλήρους αποτυχίας του επιχειρησιακού σχεδίου για ανακατάληψη της Πρυτανείας. «Πώς γίνεται», έλεγε ανώτερο στέλεχος, «να κάνεις έφοδο στις 22 Μαρτίου, να αδειάζεις την Πρυτανεία, να συλλαμβάνεις φοιτητές και να αφήνεις το κτίριο αφύλακτο για να επανακαταληφθεί λίγες ώρες μετά; Πού ήταν οι πρυτανικές αρχές;».

Υπάρχουν φυσικά κι οι «σκληροί», όπως ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος, που ήταν και ο μόνος που εμφανίστηκε στη γνωστή αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή, ζητώντας να μη γίνονται πολιτικές επιθέσεις στην αστυνομία διότι θα… «ευνουχιστεί»! Απέδωσε, δε, την αποτυχία της επιχείρησης -όπως και το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.- στην παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (διαρκώς «ξεχνάνε» το ΚΚΕ).

«Πήγαμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη δημοκρατική παράδοση της Θεσσαλονίκης, τη σημασία που έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο και η ελευθερία του» απάντησε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη, τονίζοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης μετρήθηκε, έδωσε εξετάσεις και κόπηκε με βαθμό υπό του μηδενός. Θα έπρεπε να ντρέπεται και να έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του. Κινείται εκτός της συνταγματικής νομιμότητας», ενώ κατηγόρησε και τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου ότι εξυπηρετεί «πολιτικές φιλοδοξίες».


Ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης είδε «νίκη» στην αποχώρηση των ΜΑΤ και σχολίασε δηκτικά κι αυτός με τη σειρά του τον κ. Παπαϊωάννου: «Πρύτανης είναι, επικεφαλής της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι συμβασιούχος εξωτερικός συνεργάτης. Είναι αδιανόητο να παραχωρείται το ελεύθερο στη δράση αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο πανεπιστήμιο, με την απουσία των πρυτανικών αρχών».

«Η φοβέρα την οποία επιδεικνύει διαρκώς η κυβέρνηση μέσω της αστυνομίας καταδεικνύει την αδυναμία της», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, ο οποίος βρέθηκε επίσης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον κ. Δελλή, «είναι φανερό ότι όσο η πολιτική της κυβέρνησης αποκτά αντιλαϊκά χαρακτηριστικά τόσο καταφεύγει στην καταστολή, διότι τρέμει τις αντιδράσεις. Αυτή η πολιτική πρέπει να απαντηθεί οργανωμένα μέσα από μια κοινωνική συμμαχία».

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις κατά της επέμβασης της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο τάχθηκαν το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων του ΑΠΘ, η Λαϊκή Ενότητα και το Συνδικάτο Μετάλλου.

Nέες δράσεις

Στον χώρο της κατάληψης η αρχική ικανοποίηση για την άδοξη αστυνομική επιχείρηση έδωσε τη θέση της σε μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις, ενώ άρχισαν προετοιμασίες για νέες δράσεις. Οπως είπαν φοιτητές και φοιτήτριες στην «Εφ.Συν.», με τα συμβάντα της νύχτας της Δευτέρας «ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του αγώνα, ήταν ένα τεστ, ήταν σαν να μετρηθήκαμε με την αστυνομία».

Σε κάθε περίπτωση διατρανώνουν ότι «είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, δηλαδή την κατάργηση του νόμου Κεραμέως». Δέκτες επίσης «πιέσεων από παντού» και κυρίως σε όσους τους αντιμετωπίζουν μεν θετικά και τους συμπαρίστανται, αλλά επιθυμούν παράλληλα λήξη της κατάληψης γιατί «δεν οδηγεί πουθενά» απαντούν πως «η εκδοχή του “διαλόγου”, των θέσεων που μπορούν να πείσουν τον αντίπαλο, των κειμένων που μπορούν να ενημερώσουν το κοινό εξάντλησε τα “καύσιμά” του. Η κατάληψη είναι ο μόνος δρόμος που μένει για να ανατρέψουμε τον νόμο».


Απόστολος Λυκεσάς, Νίκος Φωτόπουλος


efsyn.gr