Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Prorata: Υπέρμετρη η βία της ΕΛ.ΑΣ....


 ...μεγάλη η ευθύνη της Ν.Δ. για τα γεγονότα... 


Έξι στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η ελληνική αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, ενώ επίσης θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την... ένταση των τελευταίων ημερών, που οδήγησε στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

 Αυτό δείχνει η ηλεκτρονική έρευνα επικαιρότητας της εταιρείας Prorata με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Νέα Σμύρνη, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων (Judgmental Sampling Technique). Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά».


 Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, έναντι του 25% που τη θεωρεί αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ό,τι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις. 


 Επίσης, όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να σχολιάσουν το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, η πλειονότητα επιρρίπτει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό. 

 Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων. 

 Τέλος, το κόμμα στο οποίο επιρρίπτεται το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής. 


 Όσον αφορά τις ευθύνες της αστυνομίας σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί. 


 Σημαντικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της έρευνας είναι η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση, τα οποία συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες.

 Όπως δείχνουν τα στοιχεία, όσο πιο νέος/α είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ, να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου. 


 Αντίστοιχα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών. 


 Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η αστυνομία στη χώρα μας κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε.. που φτάνει το 44%, ενώ το 14% πιστεύει το ίδιο κακά.

 Επίσης, το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά.


 Σύμφωνα με την έρευνα επίσης, το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, σε αντίθεση με το 30% που τις εμπιστεύεται, ενώ το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος... 

 efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.