Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Eπιστήμονες ζητούν την απομάκρυνση Κυμπουρόπουλου...


 ... από την Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου...

Tρεις επιστήμονες συνυπογράφουν κείμενο ζητώντας την απομάκρυνση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Στέλιου Κυμπουρόπουλου, από την Επιστημονική Επιτροπή του 1ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», μετά την ψήφο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Όπως... αναφέρουν, η απόφαση του γαλάζιου ευρωβουλευτή να καταψηφίσει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με θέμα μεταξύ άλλων την «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία».

Η ανακοίνωση

 Πριν μερικές εβδομάδες αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση της Oργανωτικής και Eπιστημονικής Eπιτροπής να συμμετάσχουμε στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Τα σύνορα της σεξουαλικότητας», εκπροσωπώντας ταυτόχρονα το Orlando LGBT+, επιστημονικό φορέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Θεωρούμε την διεξαγωγή του ιδιαίτερα σημαντική, και την δυνατότητα να συναντηθούμε με άξιους συναδέλφους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας με παρεμφερές αντικείμενο, πολύ χρήσιμη.

Την ανακοίνωση του συνεδρίου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής υπογράφει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει ότι στόχος του συνεδρίου είναι η «αναγνώριση και εκπλήρωση των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία».

Χθες ενημερωθήκαμε ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, καταψήφισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το δικαίωμα στην άμβλωση, και άρα το δικαίωμα των γυναικών (ή/και όσων ατόμων φέρουν βιολογικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την εγκυμοσύνη) στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Θεωρούμε πως η θέση του αυτή είναι ασύμβατη με τον ρόλο του μέλους της επιστημονικής επιτροπής ενός συνεδρίου με τις προαναφερθείσες θεματικές, καθώς ο ίδιος παραβιάζει ευθέως τον στόχο που η ίδια η επιστημονική επιτροπή έχει θέσει. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του παραβιάζει ανθρώπινα και έμφυλα δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες μέσα από πολλούς κοινωνικούς αγώνες -τα οποία όμως εξακολουθούν, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, να αμφισβητούνται έντονα.

Γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των εργασιών ανάλογων επιστημονικών συναντήσεων υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ακουστούν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις ενώ συχνά, ειδικά όσον αφορά σε ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικές, εκφράζονται παρωχημένα επιστημονικά δεδομένα. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής έχει βαρύνουσα σημασία ως προς το επίπεδο, το μήνυμα και την κατεύθυνση των εργασιών κάθε συνεδρίου.

Ζητούμε επομένως την απομάκρυνση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου από την Επιστημονική Επιτροπή του εν λόγω συνεδρίου. Θεωρούμε ότι κάθε επιστημονική θέση και πράξη οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να έχει διαθεματική επιστημονική ματιά. Το ότι το συνέδριο αυτό μάλιστα θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Μαϊου του 2021, θέλοντας να τιμήσει την Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία, την Αμφιφοβία και την Τρανσφοβία, είναι ένας εξαιρετικός συμβολισμός για τα παραπάνω, και τα έμφυλα και ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να αντιμετωπίζονται πάντα ως αδιαίρετα και ενιαία.

Αθήνα, 17/03/2021

Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD, Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, PhD (c), Διδάσκουσα Παντείου και ΠΑ.Δ.Α
Αντώνης Πούλιος, PhD

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.