Πάσχα στο χωριό μόνο για τουρίστες...

 
Κοντεύουμε να μπούμε στον Απρίλιο και η πανδημία όχι μόνο εξακολουθεί να μάς ταλαιπωρεί αλλά παραμένει απειλητική πάνω από τις ζωές μας συντηρώντας συνθήκες αβεβαιότητας. Η μόνη που δείχνει να αισθάνεται πλέον self-confident με την εξέλιξη της κρίσης με τον κορονοϊό, είναι η... κυβέρνηση διαθέτοντας πλέον -τουλάχιστον έτσι σχεδιάζει- κι ένα υπερ-όπλο στην φαρέτρα της τα λεγόμενα self test. 

Η κυβέρνηση δείχνει να βιάζεται. Βιάζεται να ανοίξει τις δραστηριότητες, σχολεία, λιανεμπόριο και υπηρεσίες, βιάζεται να ανοίξει τον τουρισμό. Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να υποδεχτούμε τουρίστες πριν από τις 14 Μαΐου! Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για θρίαμβο εάν η πανδημία βρισκόταν υπό έλεγχο κι αν οι απομονωμένοι πολίτες είχαν την δυνατότητα να σπάσουν τα σύνορα του δήμου τους, ή του νομού τους και να κάνουν Πάσχα στο χωριό... 

Όμως με δεδομένες τις εκτιμήσεις των ειδικών, δηλαδή των επιστημόνων της υγείας είναι αμφίβολο εάν ως το Πάσχα θα έχουμε περιορίσει σε επιθυμητό βαθμό τον ιό ώστε να γυρίσουμε την πλάτη στα μπαλκόνια μας και να βγούμε λίγο παραέξω. Εφόσον οι προβλέψεις τους επιβεβαιωθούν τότε Πάσχα στο χωριό, ή στο νησί θα κάνουν μάλλον οι τουρίστες του κ. Θεοχάρη και όχι οι μόνιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας!

Όπως και να’ χει η κυβέρνηση δίνει πλέον μάχη με τον χρόνο και όχι με την πανδημία. Και φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο ώστε να υπερπηδήσει τα εμπόδια. Τα self test. Το θέμα του βιαστικού διαγωνισμού για την προμήθειά τους (10 εκατομμύρια) ας το προσπεράσουμε προσώρας! Όμως το θέμα τού πώς θα γίνεται η self service χρήση των self test δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Και πάλι η ατομική ευθύνη αναδεικνύεται πιο καθοριστική από την ευθύνη της πολιτείας. Τα self test που θα βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται λένε τώρα σε κάποια πλατφόρμα. Μάλιστα με ευθύνη του καθενός!

Όποιος θέλει δηλώνει, όποιος θέλει προστατεύει τους γύρω του. Το σημαντικότερο ωστόσο έχει να κάνει με τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη ορθή χρήση των self test. Γιατροί, ειδικοί και φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι τα μολυσματικά υλικά ενός θετικού τεστ μπορούν να προκαλέσουν ταχύτατη διασπορά του κορονοϊού! Σ’ έναν κλειστό χώρο όπως ένα σπίτι ή ένα φαρμακείο μπορεί και να λειτουργήσουν ως βόμβες διασποράς! 

Η κατάσταση απαιτεί προσοχή και ενημέρωση. Προς το παρόν όμως η κυβέρνηση δεν έχει διασαφηνίσει ούτε από ποιους θα προμηθευτεί τα self test, ούτε τον ρόλο των φαρμακείων, ούτε πώς θα γίνεται η χρήση τους, ούτε πώς θα δηλώνονται τα θετικά! Ατομική ευθύνη εν είδει «ατομικής βόμβας»!...

ethnos.gr