Οι κυβερνητικές φιέστες δεν κρύβουν την τραγωδία του ΕΣΥ...

0


 Δύο διαφορετικές εικόνες κυριαρχούν στη σημερινή επικαιρότητα, εικόνες εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Η μια είναι γεμάτη σημαίες, ομιλίες, μεγάλα λόγια και… εθνική υπερηφάνεια για την, ομολογουμένως σημαντική, επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και η άλλη είναι οι εκκλήσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως της Αττικής, για...περαιτέρω βοήθεια έστω και την ύστατη ώρα.

Την ώρα που η κυβέρνηση έβαζε σε πλήρη εφαρμογή τη διήμερη φιέστα με υψηλούς προσκεκλημένους (ούτε καν η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα), η χώρα κατέγραφε ξανά περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και 67 θανάτους.

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι στους 699, ενώ υπάρχουν και 105 άτομα διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ, 60 με Covid και 45 μη Covid.

Δραματικές εκκλήσεις σε Ερυθρό και Τζάνειο, «έμφραγμα» στο Λαϊκό

Το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας συνεχίζουν να σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής όπου κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για… δείγμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τρομακτικά φαινόμενα διαλογής ασθενών, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση το νοσοκομείο Λαϊκό «φράκαρε», καθώς κατά την χθεσινή εφημερίδα όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν καλυμμένα και χρειάστηκε τουλάχιστον εφτά ασθενείς να βρεθούν εντός θαλάμων σε φορεία.

Απίστευτες καταστάσεις όμως βιώνουν οι εργαζόμενοι και σε άλλα νοσοκομεία της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, όπως στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου ενημερώθηκαν ξαφνικά το μεσημέρι της Τετάρτης ότι το νοσοκομείο θα έχει εφημερία, χωρίς να έχει γίνει καμία προετοιμασία. 

Αντίστοιχα, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Τζάνειο, σε σχετικές ανακοινώσεις τους, περιγράφουν με μελανά γράμματα την μάχη που δίνουν στο νοσοκομείο το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid.

Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι σε καθημερινή βάση, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Στην αναμονή αυτή, «αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Στον κόσμο του ο Γεραπετρίτης, ανοίγει μέτωπα η κυβέρνηση

Ενώ είναι εμφανές ότι τα ημίμετρα, όπως η προβληματική επιστράτευση ιδιωτών γιατρών ή τα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μαζικά τεστ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δεν φτάνουν, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες. Αυτή την στιγμή, το σύστημα Υγείας αντέχει». Και όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν πως «ο κόσμος περιμένει για να μπει σε ΜΕΘ, υπάρχουν λίστες αναμονής. Υπάρχει μία αναμονή πολύ περιορισμένη, των εικοσιτεσσάρων ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ και όλοι βρίσκονται με οξυγόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα υπόλοιπα είναι οράματα που βλέπουν ορισμένοι» δήλωσε σήμερα στα Παραπολιτικά για να εισπράξει δικαιολογημένη οργή και αποδοκιμασία..

Το πρόβλημα, όμως, της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από τις το λιγότερο άστοχες δηλώσεις ενός κορυφαίου υπουργού.

Με τους χειρισμούς της έχει βάλει απέναντί της εκτός από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ τόσο τους ιδιώτες γιατρούς όσο και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το φιλόδοξο πλάνο των «δωρεάν» rapid test από τον Απρίλιο.

Σήμανε υποχώρηση για το άνοιγμα της οικονομίας;

Με την κατάσταση να βρίσκεται στο απροχώρητο και την πανδημία να οδεύει προς νέα κορύφωση, είναι ξεκάθαρο ότι και οι επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μάλλον πάνε περίπατο.

Ήδη από χθες ο Στέλιος Πέτσας φρόντισε να προϊδεάσει για ακύρωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου την επόμενη εβδομάδα, με τις διαρροές να μεταφέρουν τις όποιες αποφάσεις για τις αρχές Απριλίου και… βλέπουμε.

Σήμερα, πάντως, κυκλοφόρησε ακόμη ένα σενάριο που κάνει λόγο για σκληρό lockdown έως τις 25 Απριλίου με στόχο να σωθεί η αγορά για τον εορτασμό του Πάσχα.  Κυβερνητικές διαρροές στο διαδίκτυο διαψεύδουν τα σενάρια αυτά, όμως θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να ανοίξει σταδιακά ορισμένους τομείς της οικονομίας στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Με αυτά, πάντως, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα ασχοληθούν από την Παρασκευή, καθώς αύριο προέχει η στρατιωτική παρέλαση σε μια άδεια πρωτεύουσα…

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)