Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Οριστικά χωρίς ξένους θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο...


 Δεν θα επιτραπούν τα ταξίδια σε φίλαθλους από το εξωτερικό ώστε να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσαν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων, λόγω της πανδημίας. Όπως διευκρινίστηκε, όσοι ξένοι πολίτες έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια θα αποζημιωθούν.

 Η...

απόφαση ήταν αναμενόμενη και φημολογούνταν τους τελευταίους μήνες, με προφανή στόχο να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020, αλλά λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αυτό κατέστη αδύνατο. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα επιτραπεί γενικότερα η παρουσία φιλάθλων στα στάδια και τους αθλητικούς χώρους της Ιαπωνίας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Απριλίου.

Πέρα από το γεγονός ότι αθλητικοί αγώνες αυτού του επιπέδου σχεδόν δεν νοούνται, μεγάλο αναμένεται να είναι και το οικονομικό κόστος της απόφασης. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 1.000.000 εισιτήρια στο εξωτερικό και 4,5 εκατομμύρια εισιτήρια σε Ιάπωνες.

Πέρα από το κόστος των αποζημιώσεων, η ζημιά αναμένεται να είναι μεγάλη για όλη την οικονομία, καθώς οι διοργανωτές ήλπιζαν ότι οι σοβαρές απώλειες που υπέστη η χώρα λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν να αποσβεσθούν από τον τουρισμό λόγω των αγώνων και τη διαφήμιση.

Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής υπολόγιζε σε έσοδα ύψους 800 εκατ. δολαρίων από τα εισιτήρια και πλέον αυτά θα πρέπει να καλυφθούν από δημόσιο χρήμα. Η Ιαπωνία αναμένεται να ξοδέψει για τη συνολική διοργάνωση των Αγώνων τουλάχιστον 15,4 δισ. δολάρια, αν και ανεξάρτητοι αναλυτές μιλούν για το διπλάσιο κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο, πλην ενός ποσού 6,7 δισ.

Ωστόσο, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της ΔΟΕ, της ιαπωνικής κυβέρνησης, την τοπικής κυβέρνησης του Τόκιο, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής, κρίθηκε αναγκαία η απουσία ξένων θεατών από τα στάδια. Αυτό ήταν κάτι που ζητούσαν και οι Ιάπωνες πολίτες λόγω της πανδημίας. Η χώρα, από την αρχή της πανδημίας είχε περίπου 8.800 θανάτους λόγω Covid-19, και πλέον φαίνεται ότι έχει κατορθώσει να ελέγξει με μεγάλη επιτυχία την εξάπλωση του ιού.

Στην ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Τόκιο σημειώνει:

«Για να υπάρξει μεγάλη διαφάνεια στους κατόχους εισιτηρίων, αλλά και για να τους βοηθήσουμε να προσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων».


«Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουμε, αλλά οι θεατές πρέπει να κάνουν κρατήσεις σε εισιτήρια, ξενοδοχεία, πτήσεις. Αυτό δεν θα ήταν δίκαιο. Λάβαμε αυτή την απόφαση για να μειώσουμε την ταλαιπωρία τους», πρόσθεσε.


Η αποζημίωση των κατόχων εισιτηρίων στο εξωτερικό αναμένεται να κοστίσει πολύ ακριβά στους διοργανωτές, καθώς οι εταιρείας πώλησης εισιτηρίων επιβάλλουν κόστος της τάξης του 20% στις επιστροφές χρημάτων.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.