Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Η Μενδώνη φρενάρει τους αρχαιολόγους...


 Δεν τους αφήνει να κάνουν αυτοψία στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης...

Άλλο και τούτο... Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) καταγγέλλει επιχείρηση αποκλεισμού του από την πρόσβαση στην Ακρόπολη καθώς όπως τονίζει παρ' ότι έχει κάνει όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε να αιτηθεί αυτοψία στην Ακρόπολη, προκειμένου να δει από κοντά τα έργα που είναι σε εξέλιξη, με παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.

Αναλυτικά:

«Όπως γνωρίζετε, τα... έργα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες των εργασιών που παρουσιάζουν τη χρήση βαρέoς τύπου μηχανικών μέσων επί των μνημείων της Ακρόπολης κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας επεμβάσεων σε μνημεία.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, από πολύ νωρίς, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη τόσο για τις ίδιες τις εργασίες, όσο και για όσα επικριτικά λέγονται για αυτές στο δημόσιο διάλογο, ζήτησε να πραγματοποιήσει αυτοψία στην Ακρόπολη. Η αυτοψία, αν και είχε προγραμματιστεί για τις 13/12/2020, κατόπιν άδειας της Εφορείας Πόλης Αθηνών, ουδέποτε πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έκτοτε, παρά τα συνεχή, προφορικά και γραπτά, αιτήματα, δεν έχει επιτραπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Α. να επισκεφθεί την Ακρόπολη.

Πρόκειται για ευθύ αποκλεισμό του Σ.Ε.Α. από το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με υψηλό συμβολισμό για τη Δημοκρατία, αποκλεισμός, ο οποίος απευθύνεται στο σύνολο του κλάδου των υπηρετούντων αρχαιολόγων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μάλιστα, η πολιτική παρέμβαση, δεν περιορίστηκε στην απαγόρευση πραγματοποίησης αυτοψίας, αλλά προχώρησε στην απαγόρευση διαλόγου μεταξύ του Σ.Ε.Α. και της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Η απάντηση που δέχθηκε ο Σ.Ε.Α. από την προϊσταμένη της Ε.Φ.Α.Π.Α. σε πρόσκληση που της απευθύνθηκε για προφορική ενημέρωση ήταν ότι για τον χώρο της Ακρόπολης και τα έργα σε αυτόν, πρέπει ο Σύλλογος να απευθυνθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Κατόπιν τούτων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας ερωτά ευθέως για το τι ακριβώς ανησυχείτε ότι θα δούμε στην Ακρόπολη.

Παράλληλα σας ερωτά:

α. Εάν έχει αλλάξει πρόσφατα ο Οργανισμός του ΥΠ.ΠΟ.Α. και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις. Από πότε την άδεια επίσκεψης σε οποιοδήποτε μνημείο δεν την δίνει ο αρμόδιος Προϊστάμενος, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α; Η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων έχει εκχωρηθεί από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;

β. Για ποιο λόγο εσείς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α., που δηλώνετε τόσο βέβαιοι για την ποιότητα του έργου που γίνεται στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα εσείς με τις ενέργειές σας ως πρόεδρος του Κ.Α.Σ., δεν επιτρέπετε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να δουν από κοντά τον χώρο, ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη;

Θεωρούμε απαραίτητο να επιτραπεί όχι μόνο στο Δ.Σ. του ΣΕΑ, αλλά και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες να επισκεφτούν τον χώρο της Ακρόπολης, η οποία δεν μπορεί να μείνει ανοιχτή μόνο για την Ε.Σ.Μ.Α. που έσπευσε προχθές να εκδώσει πολυσέλιδη ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τις εργασίες που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου.

Η Ακρόπολη, ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, φέρει πανανθρώπινες αξίες οι οποίες δεν δύνανται να απολεσθούν. Ο αποκλεισμός μας από την Ακρόπολη συντείνει στην σκανδαλώδη εικόνα μίας υπόθεσης, για την προώθηση της οποίας έχουν χαθεί τα επιστημονικά και διοικητικά ερείσματα»...

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.