Οι... αμμοκράτες της οργής...

 
Πεδίο μάχης ανάμεσα σε κατοίκους της Νικήτης και των ΜΑΤ έγινε η παραλία του χωριού, όταν μηχανήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης πήγαν να κατεδαφίσουν τους αμμοκράτες που είχαν κατασκευάσει παράνομα οι ντόπιοι τη δεκαετία του 1970 για να... προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους. Αποτέλεσμα, πολύ ξύλο και τρεις συλλήψεις.

Γεγονός είναι ότι οι αυτοσχέδιοι αμμοκράτες που είχαν κατασκευαστεί με βράχια δεν φτιάχτηκαν βάσει κάποιας οικοδομικής άδειας πριν από περίπου 50 χρόνια. Αλλά γεγονός είναι επίσης ότι η Αποκεντρωμένη, μισό αιώνα μετά, αποφάσισε να καταστρέψει τις κατασκευές αυτές, επικαλούμενη αορίστως κάποιες καταγγελίες που δεν δημοσιοποιεί, τη στιγμή που όλη η Χαλκιδική βρίθει αυθαίρετων κατασκευών πολύ σοβαρότερων και πολύ μεγαλύτερων!

Επιπλέον, η παραδοξότητα του ζήλου που επιδεικνύει απέναντι στους παλαιούς αυτούς αμμοκράτες ενισχύεται από τις ενέργειες που έχει κάνει ο τοπικός δήμος για να τους προστατεύσει. Ο δήμος της περιοχής έχει ήδη πετύχει στα δικαστήρια προσωρινή διαταγή να μην κατεδαφιστούν ώσπου να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά η νομική αυτή νίκη του αφορά μόνο ένα από τα τρία πρωτόκολλα κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, με απόφαση της Αποκεντρωμένης επιχειρείται η καταστροφή κατασκευών που έχουν γίνει με σκοπό να προστατεύεται το παραλιακό μέτωπο από τη διάβρωση. Οπως εξήγησε, έχουν κατατεθεί όλες οι σχετικές μελέτες που απαιτούνται για να τακτοποιηθούν αυτές οι κατασκευές, ενώ το περασμένο Σάββατο έστειλε ενημερωτικό φάκελο στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Χθες, ωστόσο, μπουλντόζες και ΜΑΤ εμφανίστηκαν, οπότε κάτοικοι του χωριού έσπευσαν από νωρίς στην παραλία για να εμποδίσουν την καταστροφή των αμμοκρατών που, όπως λένε, «αν δεν υπήρχαν, ούτε αμμουδιά θα υπήρχε, ούτε ταβέρνες, ούτε σπίτια, και η θάλασσα θα είχε ανέβει στον κεντρικό δρόμο»!

Δυστυχώς, για ένα ήσσονος σημασίας πρόβλημα, που μάλιστα οδεύει προς διευθέτηση, κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει να επιβάλουν και πάλι με ρόπαλα, ασπίδες και δακρυγόνα την... υποτιθέμενη νομιμότητα. Τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν στην παραλία με απλούς πολίτες, έπεσε ξύλο και τελικά συνέλαβαν τρεις από τους ανθρώπους αυτούς. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία και τους παρέπεμψαν στο αυτόφωρο. Αργότερα, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή λόγω των μέτρων πανδημίας και θα δικαστούν σε τακτή δικάσιμο...

Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr