Δημοσκοπήσεις: Μείωση ψαλίδας Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ...

 
Οι ανεπιτυχείς χειρισμοί στο θέμα της πανδημίας αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα επηρεάζουν την κοινή γνώμη που φαίνεται να άρει σταδιακά την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται σε... δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης. 

 Συγκεκριμένα, στη πρώτη δημοσκόπηση... (από τη MARC για λογαριασμό της τηλεόρασης του ALPHA) η διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, μειώνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το 18,6% στο 15,6%) σε σύγκριση με ανάλογη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από περίπου 2,5 μήνες

(13 Ιανουαρίου του 2021). 

Η Ν.Δ. χάνει 2,5% (από το 38,6% κατεβαίνει στο 36,1%), ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα (από το 20% στο 20,5%). 

Παράλληλα, οριακά θετικά («θετικά» και «μάλλον θετικά») αξιολογούν οι ερωτώμενοι τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός απαντήσεων «θετικά» και «μάλλον θετικά» συγκεντρώνει συνολικά μόλις το 52,7%, έναντι του 46,5% που λαμβάνει το «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά». Πάντως, το υψηλότερο ποσοστό ψήφων συγκέντρωσε η απάντηση «αρνητικά» με 27,5% και ακολουθεί το «θετικά» με 26,7%.

Σε άλλα ερωτήματα, η πλειονότητα τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), καθώς και στη λειτουργία του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης. Παράλληλα, το 73,2% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την επιστράτευση των γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης: 

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του MEGA. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ψαλίδα Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται κατά 1,4% μέσα σε διάστημα ενός μήνα (προηγούμενη δημοσκόπηση τον περασμένο Φεβρουάριο). Μάλιστα, η Ν.Δ. καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,3%.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (56%) θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ σε αυτή τη δημοσκόπηση το 53% αξιολογεί αρνητικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης. 

Πηγή:efsyn.gr