Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Συνέχιση απαγορεύσεων εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ...

 
Ανοιχτό άφησε η πρόεδρος της Κομισιόν το ενδεχόμενο πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την εξαγωγή εμβολίων προς τρίτες χώρες και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση που η ΑstraZeneca συνεχίσει να μη σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η... Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας» ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις σχέσεις με χώρες που «παράγουν εμβόλια αλλά δεν τα εξάγουν προς την ΕΕ».

Η «απειλή» αφορά τις εξαγωγές της AstraZeneca από τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει εξαγωγές 10 εκατομμυρίων δόσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου από εργοστάσια εμβολίων που βρίσκονται εντός ΕΕ προς το ΗΒ.

Η πρόεδρος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το θέμα είναι καλή και «υφίσταται αμοιβαιότητα», καθώς «καμία από τις δύο πλευρές επί του παρόντος δεν εξάγει εμβόλια προς την άλλη, αλλά οι εμπορικές ροές της δραστικής ουσίας και των πρώτων υλών συνεχίζονται απρόσκοπτα».

Επαρκείς δόσεις

Επιπλέον η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Τύπο ότι οι παραδόσεις προς την Ε.Ε. θα φτάσουν τις 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του μήνα υπό τον όρο ότι η AstraZeneca θα τηρήσει έστω την πολύ χαμηλότερη νεότερη δέσμευσή της για 30 εκατομμύρια δόσεις.

Ακόμη 360 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται το 2ο τρίμηνο: 200 εκατομμύρια του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, 55 εκατομμύρια του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, 35 εκατ. της Moderna και 70 εκατ. (έναντι αρχικών δεσμεύσεων 180 εκατ.) της AstraZeneca.

Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και στις ελεγκτικές διαδικασίες του EMA.

Μαρία Ψαρά

efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.