Βρετανία: Τέσσερις στους δέκα με ανοσία...


Τον δρόμο προς την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης «βλέπουν» ολοένα και περισσοτερο οι λοιμωξιολόγοι, τις τελευταίες ημέρες, στη Βρετανία.

Η ανακούφιση προέρχεται...

τόσο από την επιτυχή πορεία των εμβολιασμών όσο και από τα επίπεδα της ανοσίας που καταγράφονται στον πληθυσμό της Γηραίας Αλβιώνας.
Κοντά στον πήχη που είχε τοποθετήσει η Ντάουνινγκ Στριτ φτάνει το πρόγραμμα των εμβολιασμών, καθώς ήδη έχουν δεχθεί την πρώτη δόση σχεδόν 14 εκατομμύρια Βρετανοί.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμόδιων βρετανικών υγειονομικών αρχών, τέσσερις στους δέκα έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ανοσία.

Σε αυτήν την ομάδα συγκαταλέγονται όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό ή όσοι έχουν λάβει δόση του εμβολίου.

Όσοι βρίσκονται σε αυτήν την κατηγόρια, αυτομάτως διαθέτουν «ασπίδα» θωράκισης για ένα χρονικό διάστημα απέναντι στη φονική νόσο.

Την ίδια στιγμή, αναδύεται η προσδοκία για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.

Ήδη πάντως ο δείκτης μεταδότικότητας R, στη Βρετανία, κυμαίνεται από το 0,7 έως το 0,9, που συνιστά χαμηλό εξαμήνου.

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο έπεσε κάτω από το 1.

Άλυτος γρίφος παραμένει, ωστόσο, η παραμονή της ανοσίας καθώς οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και ο γηραιότερος πληθυσμός παρουσιάζει αυξημένη ευαλωτότητα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε προκύπτει η επαναμόλυνση από κορωνοϊό, ενώ από την άλλη πλευρά δεν παρουσιάζουν όλα τα εμβόλια την ίδια αποτελεσματικότητα απέναντι στις παραλλαγές του ιού.

Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό κινδυνεύουν από επαναμόλυνση από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανέβασε και πάλι το επίπεδο συναγερμού.

Φανερή είναι η αγωνία που επικρατεί για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στη Βρετανία καθώς έχει εντοπιστεί σε πάνω από 200 ανθρώπους και κινδυνεύει να ρίξει στο κενό την ανοσία.

Αέρας αισιοδοξίας έπνευσε, ωστόσο, από το πόρισμα της μελέτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την απόλυτη προστασία που παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Μένει να δει κανείς για πόσο ακόμη ο κορωνοϊός θα σαρώνει πλανήτη.