Η προεδρικη ταση εχει την πλειοψηφια...


 Οργανωτικός αναβρασμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου καθώς στις νομαρχιακές του κόμματος διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων αλλά και των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στην ψηφιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μολονότι οι... εσωτερικές διεργασίες διεξάγονται σχετικά αθόρυβα τουλάχιστον για την κοινωνία, στην βάση του κόμματος παρατηρείται έντονη κινητικότητα με τις επιμέρους κομματικές τάσεις να επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταγραφή τους και εκπροσώπησή τους.

Το εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από τις μέχρι τώρα διαδικασίες κυρίως στην περιφέρεια της χώρας είναι ότι η Κίνηση Μελών, η λεγόμενη προεδρική τάση μαζί με την ευρύτερη επιρροή της, διατηρεί την πλειοψηφία σχεδόν σε όλες τις οργανώσεις μολονότι δύο ακόμη τάσεις η “Ομπρέλα” και η “ΡΕΝΕ” έκαναν την εμφάνισή τους στο κομματικό τοπίο με την δημοσιοποίηση θέσεων και υπογραφών στις αρχές της νέας χρονιάς.

Η ΡΕΝΕ δηλώνει ότι δεν συμμετέχει με την προώθησή μελών της στις εκλογές, ωστόσο τα αποτελέσματα σε ορισμένες νομαρχιακές αλλά και η ένταξη το τελευταίο διάστημα των ηγετικών στελεχών της Ν. Σκορίνη και Π. Ρήγα στην Οργανωτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (οργανωτικό) υποδηλώνει ότι υπογείως προωθείται μία ανεπίσημη συνεργασία των δύο νέων τάσεων μολονότι τα πολιτικά σχέδια που εκφράζουν είναι σχεδόν αντίθετα.

Ο στόχος, λένε στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου είναι να περιορίσουν την πρωτοκαθεδρία της Κίνησης Μελών που από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται ότι τα πάει καλά στις εσωκομματικές εκλογές. Βεβαίως, κατά τη διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων αναδεικνύονται και μέλη που δεν ανήκουν οργανωτικά στην μία ή την άλλη τάση όμως στην πλειονότητά τους δείχνουν ότι υποστηρίζουν αναφανδόν το πολιτικό σχέδιο που εκφράζει η ηγεσία, έχει καταγραφεί στις αποφάσεις και στη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική Συμμαχία, εν πολλοίς το σχέδιο που υπηρετεί η Κίνηση Μελών μαζί με πλήθος στελεχών και μελών που διατυπώνουν την άποψη πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του κόμματος που ψηφίστηκαν και ομόφωνα.

Ένας προβληματισμός αναπτύσσεται σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα σε σχέση με φαινόμενα άρνησης ορισμένων νομαρχιακών και οργανώσεων μελών να εγγράψουν στους καταλόγους τους νέα μέλη, φαινόμενο που σε ορισμένες οργανώσεις της Αθήνας κυρίως ,φαίνεται πως έχει πάρει διαστάσεις. Μάλιστα έχουν υπάρξει και επιστολές διαμαρτυρίας μελών οργανώσεων γιατί δεν εγγράφονται ως μέλη νέα πρόσωπα και σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις απορρίπτονται καθώς “κάποιοι” τούς παραπέμπουν στην νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας ότι έχουν πατήσει ακόμη και τα 30 έτη!

Εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών έχουν ήδη διενεργηθεί σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας. Σύμφωνα με άλλες  πληροφορίες η εμφάνιση των δύο νέων τάσεων δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον κομματικό χάρτη. Κι αυτό γιατί η Κίνηση Μελών (οι λεγόμενοι προεδρικοί) φαίνεται πως κυριαρχεί τουλάχιστον στις οργανώσεις της περιφέρειας έχοντας την πλειοψηφία μαζί με δυνάμεις οι οποίες τάσσονται υπέρ του πολιτικού σχεδίου της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος. Για παράδειγμα η Κίνηση Μελών εμφανίζει σημαντικά πλειοψηφικά ποσοστά σε νομαρχιακές όπως η Δράμα, η Καβάλα, η Ευρυτανία, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, τα Νότια Δωδεκάνησα με την Ρόδο και η Ηλεία. Η πρωτοεμφανιζόμενη ΡΕΝΕ που έχει προέλθει μετά την απόσχισή της από την Κίνηση Μελών, κάνει καταγραφή στην Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Χίο όπου έχουν επιρροή ηγετικά στελέχη της ενώ η Ομπρέλα προσώρας τουλάχιστον δείχνει να διαθέτει δυνάμεις αλλά όχι πλειοψηφικές στην Κέρκυρα, τα Βόρεια Δωδεκάνησα, την Κόρινθο, την Πρέβεζα, την Πιερία.

Η τελική εικόνα βεβαίως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και απομένουν πολλές νομαρχιακές που δεν έχουν διενεργήσει ακόμη τις δικές τους εκλογές. Στις μεγάλες οργανώσεις της Αθήνας, Αττικής δεν έχουν διεξαχθεί οι εκλογές για την ανάδειξη νομαρχιακών και αντιπροσώπων.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Κ.